Volledig scherm
GroenLinks-leider Jesse Klaver © ANP

Deel oppositie begint handtekeningenactie tegen btw-verhoging

GroenLinks, SP, PvdA en 50Plus beginnen samen met maatschappelijke organisaties een handtekeningenactie tegen de geplande btw-verhoging van het nieuwe kabinet. De drie linkse partijen in de Tweede Kamer en 50Plus zijn boos dat daardoor de dagelijkse boodschappen duurder worden.

Quote

De rekening betalen we met z’n allen aan de kassa van de supermarkt

PvdA-leider Lodewijk Asscher

Door de geplande btw-verhoging van 6 naar 9 procent moet er ook meer betaald worden bij de kapper, fietsenmaker, voor concertkaartjes en openbaar vervoer. SP-voorman Emile Roemer noemt de btw-verhoging ‘onrechtvaardig en oliedom’. ,,De rekening betalen we met z’n allen aan de kassa van de supermarkt”, vindt PvdA-leider Lodewijk Asscher. ,,Dat is nu het zo goed gaat met Nederland nergens voor nodig.”

De vier politieke partijen worden gesteund door vakbond FNV, de Patiëntenfederatie, de Fietsersbond, de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek, ANBO, de Groentecoalitie, FNV Jong en de Beroeps Organisatie Kunstenaars. ,,Als we ons verenigen, kunnen we deze plannen van tafel krijgen”, stelt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Op geenbtwverhoging.nl kunnen mensen hun handtekening achterlaten. Rond 21.00 uur vanavond hadden al 14.000 mensen dat gedaan.

Meetup

Klaver gaat vanavond ook op de geplande ‘maatschappelijke actie’ in bij een meetup voor zijn achterban in Leiden. Daar gaat hij ook in op het regeerakkoord dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gisteren presenteerden. Zelf onderhandelde hij ook wekenlang met VVD, CDA en D66 over een nieuw kabinet.

Volledig scherm
Lodewijk Asscher, PvdA © ANP

Lees morgen in deze krant een interview met GroenLinks-leider Jesse Klaver.