Defensie meldt onderschepte Russische bommenwerpers bij de NAVO

Update/videoDat de vanochtend boven het Nederlandse luchtruim onderschepte Russische bommenwerpers zich niet aan de vereiste protocollen hielden, wordt door Nederland gezien als een een vorm van 'uitlokking'. Defensie heeft melding gedaan bij de NAVO om eventueel vervolgonderzoek te doen.  

De bommenwerpers werden omstreeks tien voor half twaalf waargenomen nabij het Nederlandse luchtruim, ter hoogte van de Waddeneilanden. Omdat de vliegtuigen hun identiteit niet bekend maakten, stegen er F16’s op om de toestellen te onderscheppen. ,,Zo konden we kijken of er daadwerkelijk sprake was van een dreiging”, aldus een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht. Dat bleek niet het geval. De bommenwerpers van het type Toepolev TU-160, zogenaamde ‘Black Jack'-bommenwerpers, waren op weg naar het Verenigd Koninkrijk en zijn na visuele identificatie overgedragen aan de Britse luchtmacht.

Quote

De Nederland­se soevereini­teit is niet geschonden. Het is niet verboden daar te vliegen

Woordvoerder Koninklijke Luchtmacht

 De Russen waren erop uit hun West-Europese rivalen af te schrikken, te provoceren of te testen, denkt minister Ank Bijleveld van Defensie. Toch maakt ze zich geen zorgen over het voorval, ,,want we hadden het goed in de gaten''. ,,Het systeem heeft daarmee goed gewerkt.'' Wel bevestigt het incident volgens de minister nog eens ,,dat de dreiging op zijn minst een beetje toeneemt vanuit de oostkant. Ik neem aan dat het een beetje een vorm van afschrikking of uitlokking is, of af en toe eens kijken. Dat is niet de bedoeling en daarom houden we ze in de gaten.''

Defensie beschouwt de actie niet als een oorlogsdaad. ,,Dan moet er sprake zijn van schending van de soevereiniteit van een land, dat is hier niet aan de orde'', benadrukt een woordvoerder. ,,Het is niet verboden daar te vliegen.” Wel zijn er internationale afspraken geschonden, waar alle landen zich aan moeten houden. Zo moet er verplicht radiocontact gemaakt worden, moet het vluchtplan kenbaar worden gemaakt, en moet de zogeheten transponder goed zijn afgesteld zodat de identiteit van het vliegtuig meteen duidelijk is. Dat laatste was bij de Russische piloten niet in orde. 

NAVO-zaak

Omdat het om militaire toestellen gaat die meerdere luchtruimen hebben doorkruist, is het nu aan de NAVO om mogelijk vervolg te geven aan de kwestie. ,,We hebben melding gemaakt, het is nu aan hen om te kijken of er vervolg aan moet worden gegeven.”

Het is niet de eerste keer dat Russische vliegtuigen zich niet aan de regels houden: ook in 2011 (vijf keer), 2012 (twee keer), 2013 (twee keer), 2014 (drie keer) en 2015 (twee keer) werden de protocollen geschonden. In 2016 en 2017 ging het wel goed. Hoeveel buitenlandse vluchten er in die periode in ons luchtruim waren, wil Defensie niet zeggen.

België

Het Europese luchtruim is opgedeeld in een aantal zogeheten verantwoordelijkheidsgebieden. Sinds januari 2017 wisselen Nederland en België elkaar om de vier maanden af in het luchtruim van de Benelux. Als een vliegtuig geen radiocontact maakt, moeten binnen een paar minuten gevechtsvliegtuigen opstijgen om voorbereid te zijn op een mogelijke dreiging.

Omdat de Belgische F-16′s vorig jaar langer in het Midden-Oosten bleven voor de strijd tegen Islamistische Staat, voerde de Nederlandse luchtmacht acht maanden lang de controles uit. Nu de Nederlandse F-16′s actief zijn in het Midden-Oosten geldt dit voor de Belgische Luchtmacht. Onze zuiderburen onderschepten vanmorgen dan ook de bommenwerpers.

De samenwerking met de Belgen verloopt zeer goed, aldus de woordvoerder. ,,We begrijpen elkaar heel erg goed. We vliegen met hetzelfde wapensysteem en hebben dezelfde NAVO-verantwoordelijkheid, dus dat heeft vooralsnog nog niet tot enige frictie of problemen geleid.” 

Volledig scherm
Nederlandse en Belgische F-16's in actie © ANP