Volledig scherm
© ANP

Defensie wil voortaan vooral materiaal uit eigen land

Defensie gaat nieuw materieel voortaan zo veel mogelijk kopen bij Nederlandse bedrijven. Dat is niet alleen goed voor het bedrijfsleven, maar ook in het belang van de nationale veiligheid, stellen minister Ank Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

Quote

Europa moet zelf meer doen om de eigen veiligheid te beschermen

Defensie gaat de komende tijd miljarden steken in nieuw materieel, vooral bij de marine. Nederland wil zijn eigen marinebouw ‘behouden en versterken’, schrijven de bewindslieden aan de Tweede Kamer. Ze lichten de plannen vandaag toe in de nieuwe Defensie Industrie Strategie. ‘De veiligheidssituatie is verslechterd en Nederland en Europa moeten op eigen benen kunnen staan. We moeten onszelf kunnen beschermen. Daarvoor is een sterke basis nodig van kennis, technologie en capaciteiten.’

‘Bij toekomstige aanbestedingstrajecten kiezen we – binnen de kaders van de Europese regelgeving – voor Nederlandse leveranciers als we vinden dat dit in het belang van onze nationale veiligheid is’, staat in de plannen. Als dat niet kan, wordt er alsnog gekeken naar alternatieve oplossingen. ‘Soms zal het belangrijk zijn om spullen snel in huis te hebben en kunnen ze elders van de plank gekocht worden. Dan gaan we dat doen.’ 

Cyberwapens


Nederland moet ook meedoen in de ontwikkeling van de oorlogvoering van de toekomst, zoals kunstmatige intelligentie, cyberwapens en robots. Sensoren, onbemande verkenningsvliegtuigjes en observatiesatellieten zien Bijleveld en Keijzer liefst van Nederlandse makelij. Bij buitenlands materieel zoals satellieten bestaat het risico dat de data ook in buitenlandse handen terecht komt, met mogelijk risico's voor de veiligheid van Nederland. 

Ook willen de bewindslieden dat Nederland op sommige gebieden juist een belangrijke toeleveranciers van buitenlandse bedrijven is. Zo wijzen ze erop dat bijvoorbeeld het landingsgestel voor de F-35 in Nederland geproduceerd.