Volledig scherm
Illustratie van station Delft-Zuid als het straks compleet is verbouwd © ProRail

Delft krijgt eerste energieneutrale treinstation van Nederland

Station Delft-Zuid wordt het eerste treinstation in Nederland dat volledig in zijn eigen energie kan voorzien. Het station krijgt bij een grote verbouwing een dak dat compleet bestaat uit zonnepanelen. 

Vandaag geeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) samen met de gemeente Delft en spoorbeheerder ProRail het officiële groene licht voor de start van de werkzaamheden op het station, dat vanaf eind 2019 Delft Campus heet.

Staatssecretaris Van Veldhoven: ,,Met de verbouwing en de overkapping van het station slaan we twee vliegen in één klap: reizigers op het perron verregenen straks niet meer en het station wordt door het dak, dat in feite één groot zonnepaneel wordt, volledig energieneutraal.’’ De opgewekte energie gaat naar de verlichting, liften en apparatuur op het station. 

Deel van een groter project

De verbouwing is onderdeel van een groter project dat het station geschikt maakt voor de spoorverdubbeling tussen Rijswijk en Delft. 

Hierdoor kunnen tussen Rotterdam en Den Haag, een van de drukste spoorverbindingen van ons land, straks veertien treinen per uur rijden. Reizigers in beide richtingen kunnen dan om de paar minuten de trein nemen. 

TU Delft beter bereikbaar

Verder wordt door de aanleg van een tunnel voor fietsers en voetgangers de Technische Universiteit Delft ook beter bereikbaar, een langgekoesterde wens van de studenten en medewerkers van de universiteit. 

Het duurzame station moet in 2023 zijn opgeleverd. De kosten voor het dak van zonnepanelen bedragen 2,4 miljoen euro. Hiervan neemt de gemeente Delft 1,8 miljoen euro voor haar rekening. De rest wordt bijgelegd door de Rijksoverheid.

ProRail neemt ook bij andere stations duurzame maatregelen, zoals het aanbrengen van zuinige ledverlichting. Ook wordt gekeken naar ‘groenere’ elektronische informatieborden. 

Quote

Reizigers op het perron verregenen straks niet meer en het station wordt door het dak, dat in feite één groot zonnepa­neel wordt, volledig energieneu­traal

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven