Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AFP

Den Haag bezorgd over koersexplosie bitcoin: 'Het lijkt op een piramidespel'

In de Tweede Kamer klinkt grote bezorgdheid over gezinnen die hun hele vermogen in bitcoins stoppen. Er wordt gevreesd voor een uiteenspattende zeepbel.

In de hoop een graantje mee te pikken van de in waarde geëxplodeerde, elektronische munt, stappen veel mensen in. Politiek Den Haag vreest financiële drama's, vergelijkbaar met de rampzalig verlopen beursgang van World Online of het omvallen van de IJslandse spaarbank Icesave.

Op voorstel van VVD, D66 en PvdA komt er snel een hoorzitting over de vraag of en hoe deze investeerders in bescherming kunnen worden genomen. ,,Nederlanders moeten doen waar ze zin in hebben, maar het zou wel heel zuur zijn als ze met hun hele hebben en houden in de nieuwe tulpenmanie zijn gestapt", zegt VVD-Kamerlid Roald van der Linde.

Quote

Het zou wel heel zuur zijn als Nederlan­ders met hun hele hebben en houden in de nieuwe tulpenma­nie zijn gestapt

VVD-Kamerlid Roald van der Linde.

Gokken

Volgens D66'er Jan Paternotte is het van het grootste belang dat mensen zich goed laten informeren. ,,Als iemand wil gokken, dan mag dat, maar daar hebben we casino's voor." De Kamerleden wijzen erop dat de koersstijging van de bitcoin 'niet normaal is'. Van der Linde: ,,Een goed betaalmiddel is een stabiel betaalmiddel en iets dat in een jaar tijd twintig keer over de kop gaat, is niet stabiel." 

Volgens Paternotte moeten toezichthouders als De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hun verantwoordelijkheid nemen. Zeggen dat zij bevoegdheden ontberen, is volgens SP-Kamerlid Renske Leijten onbevredigend. ,,Wat we nu zien, is gewoon speculatie. Ze moeten zeggen dat er risico's aan zitten", meent zij. Volgens Leijten is sprake van een piramidespel, omdat de bitcoins actief aan de man worden gebracht. Andere partijen durven die kwalificatie nog niet in de mond te nemen.

Quote

Wat we nu zien, is gewoon speculatie.

SP-Kamerlid Renske Leijten

De AFM heeft overigens (net als DNB) al diverse malen gewaarschuwd voor de gevaren van  cryptocurrency.  

Criminaliteit

PvdA'er Henk Nijboer denkt ook aan andere risico's. ,,Ik maak me zorgen over de mogelijkheid die bitcoins bieden voor criminaliteit, witwassen, belastingontduiking en financiering van terrorisme." Daarover heeft hij, samen met Paternotte, Kamervragen gesteld.

  1. Kamerfractie VVD staat niet te springen om rijksgeld in nieuwe stadsbrug Rotterdam te steken

    Kamerfrac­tie VVD staat niet te springen om rijksgeld in nieuwe stadsbrug Rotterdam te steken

    De VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt dat er niet zomaar 200 miljoen euro rijksgeld kan worden gestoken in een nieuwe stadsbrug in Rotterdam. Dat zegt VVD-Kamerlid Remco Dijkstra, woordvoerder mobiliteit, in een reactie op het akkoord dat de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam vorige week hebben bereikt over de komst van een oeververbinding tussen Rotterdam-Kralingen en –Feijenoord.