Sportminister Bruno Bruins (midden) en chef de mission Jeroen Bijl (r) tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. in 2018.
Volledig scherm
Sportminister Bruno Bruins (midden) en chef de mission Jeroen Bijl (r) tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. in 2018. © ANP

Den Haag enthousiast over plan Spelen, maar houdt slag om de arm

Politiek Den Haag reageert enthousiast op het plan van oud-atleten en het bedrijfsleven om de Olympische Spelen naar Nederland te halen. Maar het kabinet en de Tweede Kamer zien vooralsnog geen rol voor de politiek weggelegd.

Sportminister Bruno Bruins stelt dat het ‘heel mooi’ zou zijn als de Spelen in 2032 naar Nederland zouden komen. Tegelijkertijd is hij terughoudend en spreekt hij via zijn woordvoerder over ‘toekomstmuziek’. ,,Het is nog 12 jaar weg. Wij weten dat deze gedachte met name in het bedrijfsleven speelt, maar wij zijn geen speler nu.”

Het is volgens Bruins te vroeg om te spreken over een eventuele (financiële) bijdrage vanuit de overheid. De VVD-minister benadrukt dat er eerst voldoende draagvlak bij de Nederlandse bevolking moet zijn. In 2012, toen het kabinet tegelijkertijd forse bezuinigingen aankondigde, trokken regeringspartijen VVD en PvdA de steun aan een kandidatuur voor 2028 in, juist vanwege een gebrek aan steun. Behalve voldoende draagvlak meent Bruins ook dat de financiering ‘eerst op orde’ moet zijn.

Sporthart

Quote

Natuurlijk gaat mijn sporthart hier sneller van kloppen

SP-Kamerlid Michiel van Nispen

In de Tweede Kamer blijkt het Olympisch vuur evenmin gedoofd. ,,Natuurlijk gaat mijn sporthart hier sneller van kloppen”, zegt SP-Kamerlid Michiel van Nispen over het idee van een Olympische Spelen in Nederland. En ook VVD-parlementariër Rudmer Heerema is enthousiast: ,,Ik vind het heel gaaf dat er steeds meer grote sportevenementen naar Nederland komen. Met de Formule 1 in Zandvoort en het EK voetbal laten we zien dat we daar ook heel goed in zijn. Waarom zouden we dan niet ook proberen het allergrootste evenement binnen te halen?”

Tegelijkertijd zijn Kamerleden gereserveerd voor de rol van de politiek. VVD’er Heerema vindt het vooral ‘heel verfrissend’ dat er mensen uit het bedrijfsleven en de sport zelf zijn die met het initiatief komen. In 2010 maakte de wens om de Olympische Spelen naar Nederland te halen nog deel uit van het regeerakkoord. Dat ziet Heerema voorlopig niet gebeuren. ,,Wij moeten de trekker niet zijn. Het moet van onderaf komen. Maar ik ben natuurlijk altijd bereid aan te schuiven.”

In de etalage

Quote

Wij moeten de trekker niet zijn. Het moet van onderaf komen

VVD-parlementariër Rudmer Heerema

CDA-Kamerlid Maurits von Martels houdt zich eveneens op de vlakte over de politieke steun. Maar, zo zegt hij ook: ,,Wij gaan dit olympisch vuur niet bij voorbaat doven en zijn benieuwd naar een eventueel bid.” Von Martels ziet naast kansen om Nederland ‘positief in de etalage’ te zetten, ook gelegenheid om meer mensen aan het sporten te krijgen.

Ook GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld denkt dat een groot evenement als de Olympische Spelen Nederland ‘op de kaart’ kan zetten en tegelijkertijd Nederlanders kan motiveren meer te gaan bewegen of te sporten. ,,Tegelijkertijd zullen we bij het beoordelen van eventuele definitieve plannen ook kritisch kijken naar wat de overheid financieel moet bijleggen.”

Kleine beurs

Westerveld is het met SP-collega Van Nispen eens dat overheidsgeld voor sport allereerst zou moeten worden gestoken in het betaalbaar houden voor mensen met een kleinere beurs. Ook zou de overheid prioriteit moeten geven aan het toegankelijk maken van sport voor mensen met een handicap, meent zij.

Van Nispen kijkt uit naar de concrete plannen, maar tekent wel aan dat de kosten in het verleden ‘onrealistisch hoog’ bleken. ,,Als we moeten kiezen dan leggen wij de prioriteit bij sport voor álle mensen. We willen dat alle kinderen goed leren zwemmen en voldoende gym op school krijgen van een vakleerkracht. Dan praten we verder.”