Denk gooit schep zand over interne conflicten
UpdateDenk probeert na hoogoplopende interne ruzie de rijen te sluiten. Kamerlid Farid Azarkan is officieel de nieuwe lijsttrekker en Kamerlid Tunahan Kuzu stelt zich misschien toch herkiesbaar.
Met een nieuwe partijleider en een nieuw partijbestuur hoopt politieke partij Denk het verleden te kunnen laten rusten. Farid Azarkan werd zaterdagmiddag op een ledenvergadering in Amsterdam formeel tot lijsttrekker voor de komende verkiezingen gekozen. Advocaat Ejder Köse werd gekozen tot nieuwe partijvoorzitter.
Afgelopen voorjaar scheurde de partij bijna uit elkaar doordat de drie Kamerleden Tunahan Kuzu, Farid Arzarkan en Selçuk Öztürk elkaar publiekelijk uitscholden en probeerden te royeren als lid. Maar inmiddels is de vrede weer getekend. In een toespraak bedankte Azarkan zijn collega’s en zei hij dat ze het onderling weliswaar wel eens oneens waren, ‘maar zonder wrijving geen glans’.
Inmiddels kruipt de partij in de peilingen weer iets op in de peilingen. Leek de partij dit voorjaar even weggevaagd te worden, inmiddels staat de partij in sommige peilingen weer op twee zetels. Azarkan riep zijn achterban op alles uit de kast te halen om de Denk-stemmers te overtuigen in maart weer hun vertrouwen in Denk te stellen. Hij zei te vrezen dat de partij anders een ‘voetnoot in de geschiedenis’ wordt.
Kuzu
Die kiezer kan in maart dan mogelijk ook weer stemmen op Tunahan Kuzu. Het Denk-Kamerlid is door de lokale partijafdelingen in een openbare brief gevraagd zich herkiesbaar te stellen. Die oproep werd zaterdagmiddag tijdens de algemene ledenvergadering herhaald.
Kuzu zegt desgevraagd dat de oproepen hem ‘niet onberoerd laten’. ,,De komende dagen zal ik gebruiken om een passende reactie te geven op al die mensen die zich tot mij hebben gewend.’’
Nadat Kuzu eerder terugtrad als partijleider zei hij helemaal te willen stoppen met het Kamerlidmaatschap om de ‘impact op zijn persoonlijk leven’. Kuzu kwam in opspraak na een buitenechtelijke affaire. De vrouw in kwestie spreekt van misbruik, Kuzu zelf van een ‘affaire met wederzijds goedvinden’.
Onderzoek
Een deel van de leden heeft voor de zomer nog wel naar een onafhankelijk onderzoek gevraagd naar de mogelijke integriteitsschendingen. Het nieuwe partijbestuur onder leiding van Köse moet nog een besluit nemen of dat er komt.
Door de coronamaatregelen konden nog geen honderd Denk-leden aanwezig zijn om te stemmen. De overige leden konden niet digitaal stemmen.
‘Verkiezing lijsttrekker en bestuur Denk in strijd met de wet’
De algemene ledenvergadering van de partij was in strijd met de wet. Dat stellen experts verenigingsrecht tegenover de Volkskrant. Volgens hen ging Denk haar boekje te buiten door slechts een selectie van de partijleden te laten stemmen.
Dat betekent dat de bekrachtiging van Farid Azarkan als lijsttrekker en de verkiezing van het nieuwe partijbestuur mogelijk niet rechtsgeldig zijn. ,,Nood breekt wetten”, reageert Metin Çelik, tot vandaag interim-voorzitter van Denk. ,,Ik heb de aangescherpte coronamaatregelen niet verzonnen. We hebben juridisch advies ingewonnen. Onder deze omstandigheden kan het.”
Op de ledenvergadering in Amsterdam waren slechts 94 Denk-leden welkom, hoewel zich vooraf 144 leden hadden aangemeld. Het interim-bestuur van de partij beriep zich daarbij op de aangescherpte coronamaatregelen. Daardoor konden maximaal honderd mensen in de zaal aanwezig zijn. De keuze om leden wel of niet toe te laten baseerde het bestuur ,,op basis van een eerlijke geografische verdeling per provincie”. De niet-uitgenodigde leden mochten evenmin digitaal stemmen.
,,Dit mag absoluut niet”, stelt Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en deskundige op het gebied van verenigingsrecht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Leden Denk willen alsnog gedegen onderzoek naar interne misstanden
Er komt alsnog een ‘gedegen onafhankelijk onderzoek’ naar eventuele integriteitsschendingen en een interne machtsstrijd binnen de organisatie van Denk. Dat hebben de leden beslist, blijkt uit een besluitenlijst van moties die zaterdag op de ledenvergadering zijn ingediend. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Met video
Kamer breekt zich het hoofd over internationale studenten: ‘Al die Duitse psychologen hoeven we niet’
Nederland heeft te veel internationale studenten, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Minister Dijkgraaf gaat daarom het aantal nieuwe studenten op Engelstalige opleidingen beperken. Ook komt hij met andere maatregelen. Maar niet alle universiteiten zitten te wachten op een maximum aantal studenten. -
update
Penningmeester Denk stapt op, conflict ettert door
Het partijbestuur van Denk is uit elkaar gevallen nu de penningmeester is opgestapt. Daardoor is onduidelijk wie er nog de baas is in de ruziënde partij.
-
Besluit Denk-bestuur vernietigd: Azarkan terug bij de partij
Het besluit van het Denk-bestuur om fractieleider Farid Azarkan uit de partij te zetten, is vernietigd door de beroepscommissie van de partij. -
-
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
met podcast
Forse strafeis OM: De Mos moet 22 maanden cel en ‘beroepsverbod’ voor 4 jaar krijgen
Het Openbaar Ministerie vindt dat Richard de Mos 22 maanden onvoorwaardelijke celstraf moet krijgen voor omkoping, corruptie en samenspanning met partijsponsoren. Ook pleit het OM voor een politiek-bestuurlijk beroepsverbod van 4 jaar voor De Mos en partijgenoot Rachid Guernaoui. Wat De Mos uitlegt als ombudspolitiek is ‘criminele vriendjespolitiek’, vindt justitie.