Volledig scherm
Farid Azarkan © ANP

Denk: Journalisten maakten geheime opnames, hek is van de dam

Is het toegestaan dat journalisten in het geheim een geluidsopname maken van een politicus op zijn fractiekamer? Daarover diende  vanmiddag een kort geding in de Amsterdamse rechtbank tussen  politieke partij Denk en omroep BNNVARA.  
Verslaggever Edwin van der Aa twittert vanuit de rechtszaal. Zijn tweets staan onder dit artikel.

Denk had BNNVARA liever niet willen dagvaarden. ,,Maar een uitspraak is nodig. De pers moet zich aan de spelregels houden. Persvrijheid kan niet totaal zijn'', claimt de advocaat van de partij.

Volledig scherm
Farid Azarkan van Denk, geflankeerd door partijgenoten, reageert tijdens een haastig ingelaste persconferentie op plannen voor een nep-nieuwscampagne van zijn partij die de PVV in diskrediet moest brengen. © ANP

Politiek verslaggevers van het radioprogramma De Nieuws BV maakten eerder dit jaar op de Denk-fractie een geheime opname van voormalig campagneleider en waarnemend fractievoorzitter Farid Azarkan, die bij het kort geding aanwezig  is. ,,Het onrechtmatig opnemen is een ernstige inbreuk op zijn persoonlijke levenssfeer'', stelt de advocaat van Denk over de manier waarop het gesprek is geregistreerd en de opname vervolgens voor publicaties werd gebruikt. 

In de opnames geeft Azarkan toe te hebben overwogen om 'binnen de creativiteit van de verkiezingscampagne' een online nep-advertentie van de PVV te plaatsen. 
De advertentie bevatte een foto van Geert Wilders en het logo van de PVV. Daarbij stond de tekst 'Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren'. Deze banner haalde het internet uiteindelijk niet, maar een variant stond wél enige tijd op het internet in het buitenland om te testen of de publicatie zou worden toegestaan.

In zijn eigen fractiekamer had Azarkan zich veilig mogen wanen in zijn eigen werkomgeving, aldus zijn advocaat. Denk is van mening dat politicus zijn 'geen gewone baan' is. ,,Dat ben je 24 uur per dag. Dus moet er onderscheid zijn tussen on the record en off the record.''

Onrechtmatig

Azarkan haalde in juni tijdens een persconferentie al hard uit naar de werkwijze van De Nieuws BV. Na een klacht bij het bestuur van de Tweede Kamer werd ook de gang naar de rechter gemaakt. Denk claimt dat de opname 'onrechtmatig' is, BNNVARA heeft laten weten het kort geding met vertrouwen tegemoet te zien. De advocaat van de omroep stelt, zo bleek vanmiddag, dat de journalisten in kwestie zich met de opname wilden wapenen tegen de methode van Denk om kritische journalisten  persoonlijk aan te vallen. De jurist vergeleek Denk wat mediastrategie betreft met 'de Nederlandse Donald Trump'. ,,Dit is bedoeld om de pers zwart te maken'', aldus de BNNVARA-advocaat die Denk 'een vijand van de media' noemde.

Volgens de BNNVARA-advocaat dienden de opnames het publieke belang. ,,Er is een grote misstand aangetoond: het laten maken, plaatsen en testen van een banner met nepnieuws over de PVV.'' Denk denkt daar toch echt anders over. De advocaat van de partij: ,,Er is in een besloten fractiekamer een geheime opname  gemaakt en gebruikt van iemand  (Farid Azarkan, red.) die dat niet wilde. Ze (de journalisten, red.) hebben zich bediend van verboden methode. En er is geen sprake van misstand.''

De Denk-advocaat vindt dat de geheime opnames hoe dan ook gevolgen moeten hebben. ,,Hoe moeten mijnheer Azarkan en andere politici dan in de toekomst nog werken? En journalisten gaan denken dat alles mag, dat heeft grote gevolgen.'' Azarkan zelf  kwam ook aan het woord. Hij wil, als de rechter in zijn nadeel oordeelt, niet langer met de pers praten en ze niet meer toelaten in de vertrekken van Denk. 

De uitspraak is op 15 augustus.