Volledig scherm
Het partijkantoor van Denk in Rotterdam. © anp

Denk moet referendumsubsidie grotendeels terugbetalen

Het wetenschappelijk bureau van de politieke partij Denk moet de subsidie, die het kreeg in aanloop naar het referendum over de sleepwet, grotendeels terugbetalen. 

Dat heeft de referendumcommissie bepaald, laat de Stichting Wetenschappelijk Instituut Statera desgevraagd weten. Dat wetenschappelijk bureau van Denk gaat de schade op zijn beurt weer verhalen bij de opdrachtnemer, die volgens de stichting de onderzoeksklus slecht heeft uitgevoerd.

Het in januari toegekende geld aan Statera (de denktank van Denk), in totaal 22.229 euro, was bestemd voor de campagne voor het referendum over de inlichtingendiensten.

Het bureau liet van de subsidie onder meer een data-analyse uitvoeren door marketingman Eduard Nandelall. Later bestempelde de partij de research van zijn bedrijf OptimusAd echter als 'broddelwerk'. Daarover werd ook de referendumcommissie ingelicht, al ontving Nandelall wel 16.710 euro van Statera op zijn ING-rekening voor de verleende diensten. 

Afgekeurd

Dat deel van de al verstrekte subsidie is nu ook afgekeurd door de referendumcommissie, heeft Denk per brief te horen gekregen, en moet worden terugbetaald. Statera gaat het gemeenschapsgeld 'zo spoedig mogelijk' terugstorten naar de overheid en het geld verhalen bij Nandelall.

Het instituut laat daarover weten: ,,De referendumcommissie deelt de mening van Statera dat het door OptimusAd geleverde werk niet voldoet. Wij hebben hem (Nandelall, red.) vandaag schriftelijk gemaand de gelden terug te betalen. Statera hecht veel waarde aan correct onderzoek en een verantwoorde omgang met publieke middelen. Dit is door toedoen van OptimusAd ondanks de gepleegde interventies van de zijde van Statera niet gebeurd."

Er is nog een mogelijkheid om tegen het besluit van de referendumcommissie bezwaar aan te tekenen, laat de woordvoerster van de commissie schriftelijk weten. Statera heeft het besluit inmiddels toegestuurd gekregen, bevestigt ze. 

Pas wanneer deze beroepstermijn is verstreken, maakt de commissie zelf bekend welk deel van de subsidies definitief is toegekend en welk deel zal worden teruggevorderd.

Niks mee te maken

Nandelall vindt dat hij ten onrechte aan de schandpaal is genageld. ,,Statera en Denk hebben mij opdracht gegeven online te adverteren en onderzoek uit te voeren. Hoe zij aan het geld zijn gekomen en dat ze nu iemand iets moeten terugbetalen, daar heb ik niets mee van doen. Ik heb een zakelijke overeenkomst met de partij en heb niets te maken met de referendumcommissie." 

Overigens is Nandelall bereid tot een gesprek, maar hij wil het geld niet terugbetalen. Dat moet uiterlijk 20 augustus gebeurd zijn, eist Statera. De marketingman ziet een eventuele gang naar de rechter anders 'met vertrouwen' tegemoet, zegt hij. ,,Denk moet zich richten op politiek en niet de Don Quichot spelen."

Een deel van de verstrekte subsidie (vermoedelijk enkele duizenden euro's) is nog gegaan naar een informatiebijeenkomst over het referendum, althans dat staat in het plan van aanpak dat de referendumcommissie heeft ontvangen. Over de juiste besteding van dat geld zou geen onzekerheid bestaan.    

Bekijk hieronder hoe afgelopen maand de referendumwet definitief werd afgeschaft: