Volledig scherm
ING-ceo Ralph Hamers. © ANP

Deskundigen: ING laat klant in de kou staan en slachtoffert verkeerde topman

ING gaat totaal verkeerd om met de ontstane ophef over de schikking die de bank trof over witwaspraktijken, vinden deskundigen. Zo gaat de bank met een 'cynische houding' voorbij aan zijn klanten en wordt er geen echte verantwoordelijkheid afgelegd. ,,Nu wordt in blinde paniek een bestuurder ontslagen omdat er veel kritiek op de bank komt.''

Vorige week werd bekend dat ING voor 675 miljoen euro heeft geschikt met het Openbaar Ministerie. Daarnaast betaalt ING de overheid 100 miljoen euro terug. De bank erkende te zijn tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen. Naar aanleiding van dat nieuws heeft financieel directeur Timmermans besloten om zijn functie neer te leggen

Wat ING betreft is daarmee de kous af, maar verschillende deskundigen denken daar heel anders over en wijzen de bank op zijn maatschappelijke plicht. 

Cynisch

Quote

ING moet zijn rekening­hou­ders uitleggen dat ze een fatsoenlij­ke bank zijn

Betteke van Ruler, oud-hoogleraar Corporate Communicatie

ING schoffeert zijn acht miljoen rekeninghouders, vindt Betteke van Ruler, oud-hoogleraar Corporate Communicatie. ,,Ik koop geen producten van een bedrijf dat de wet overtreedt. Maar ik heb een rekening bij ING en kwam er via de krant achter dat ze de wet overtreden.  Ik heb geen mailtje gehad van ING dat het ze spijt en een uitleg hoe ze het probleem gaan oplossen. Dat is onbetamelijk en onbegrijpelijk."

Van Ruler verwijt de bank een ‘cynische houding’. ,,De rekening opzeggen en naar een andere bank gaan is een enorm gedoe. De bank weet dat de klanten niet weglopen." Van Ruler spreekt de bank ook aan op zijn maatschappelijke plicht. ,,De bank maakt het mogelijk dat onder- en bovenwereld in elkaar overlopen. Dit is veel ernstiger dan de salarisrel in maart van dit jaar. Banken moeten dit juist voorkomen. ING moet zijn rekeninghouders uitleggen dat ze een fatsoenlijke bank zijn."

Zondebok

Quote

Nu wordt in blinde paniek een bestuurder ontslagen omdat er veel kritiek op de bank komt. De bestuur­ders moeten juist verantwoor­ding afleggen

Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan de Nyenrode Universiteit

Directeur Paul Koster van de Vereniging van Effectenbezitters vraagt zich af waarom ING nu ineens afscheid heeft genomen van Timmermans. ,,Is hier een zondebok gezocht?" Koster vindt het raar dat Timmermans wordt 'geslachtofferd'. Dat zou pas gebeurd zijn nadat vanuit de samenleving een storm van kritiek over ING heen was gekomen.

Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan de Nyenrode Universiteit, vreest dat het ontslag 'de zaak alleen maar erger maakt'. ,,Nu wordt in blinde paniek een bestuurder ontslagen omdat er veel kritiek op de bank komt. De bestuurders moeten juist verantwoording afleggen."

Als er iemand opstapt, moet dat ceo Ralph Hamers zijn, meent Koelewijn. ,,Dat is de eindverantwoordelijke." Ook Gerard van Vliet, directeur van het Nederlands Centrum voor Directeuren en Commissarissen is verbaasd. ,,Dit lijkt op een zoenoffer."