Volledig scherm
Een milieuzone bij de Erasmusbrug in het centrum van Rotterdam © ANP

Dieselrijders opgelet: twee soorten milieuzones vanaf 2020

Dieselrijders kunnen vanaf 1 januari 2020 te maken krijgen met twee soorten milieuzones: een waarbij gemeenten dieselauto's ouder dan vijftien jaar weigeren of een voor diesels ouder dan twintig jaar. Dat heeft het kabinet vanmiddag bekendgemaakt. 

Ook moeten er duidelijke borden komen rond de milieuzones, die begrijpelijk zijn voor automobilisten. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). Milieuzones blijven wel toegankelijk voor benzineauto’s. 

Gemeenten mogen zelf bepalen of ze een milieuzone invoeren, hoe groot die is en of daarbij diesels van vijftien of twintig jaar bij worden geweerd. De twee categorieën van milieuzones schuiven in 2025 nog een stap op, omdat auto’s steeds schoner worden. 

Van Veldhoven had vorig jaar al aangegeven een einde te willen maken aan de wildgroei van milieuzones. Het voorstel wordt nu ter beoordeling naar zowel de Eerste als Tweede Kamer verstuurd.

In Arnhem mogen vanaf 1 januari dit jaar geen diesels van 2004 en ouder meer de binnenstad in. Bekijk hier hoe de maatregel daar ontvangen wordt: