Volledig scherm
Eijk nam in het vraaggesprek aanstoot aan uitspraken die Dijkhoff dit voorjaar deed op een partijcongres. © ANP (fotomontage)

Dijkhoff beticht Eijk van 'trappen na' en zegt woedend lidmaatschap kerk op

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD heeft woedend zijn lidmaatschap van de Katholieke Kerk opgezegd. Dat deed hij in een open brief aan kardinaal Wim Eijk die hem vorige week in een interview met deze krant ‘kleinzielig’ noemde en een ‘hyperindividualist’.

Eijk nam in het vraaggesprek aanstoot aan uitspraken die Dijkhoff dit voorjaar deed op een partijcongres. De VVD'er sprak daar met trots over de strijd die zijn partij heeft gevoerd en volgens hem ook gewonnen tegen de morele dominantie van de kerken in Nederland.

Mensen als Dijkhoff zouden er volgens Eijk voor verantwoordelijk zijn dat veel mensen zijn kerk de rug hebben toegekeerd. Maar de VVD-leider kaatst de bal terug: ,,U en uw kerk, die eens de mijne was, heeft zich de afgelopen decennia gespecialiseerd in het verjagen van veel goed, liefhebbend en sociaal volk.''

Dijkhoff geeft aan het interview 'met een gevoel van meewarigheid' te hebben gelezen. ,,In niets herkende ik de positieve waarden die leden van uw kerk in het verleden op mij hebben overgebracht''. Hij beticht Eijk van 'afkeer, bitterheid en trappen na zonder zelfreflectie'. ,,Verdiept u zich voordat u oordeelt, zou ik zeggen. Ware het niet dat ik de hoop daarop al tijden heb opgegeven''.

De liberaal plaatst aan het eind van zijn open brief een link naar de pagina waar het mogelijk is om uit te schrijven.

Volledig scherm
Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff (VVD) reageert op het vertrek van VVD-kamerlid Han ten Broeke © ANP