Dijkhoff: Nog geen concreet voorstel kinderpardon

VIDEOVVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft zijn fractie ‘nog niks concreet voor te leggen’ rond het kinderpardon. Dat zei hij vanmorgen bij aanvang van de wekelijkse fractievergadering. Een oplossing voor de patstelling tussen de coalitiepartijen is nog ver weg.

De leiders van de coalitiepartijen hebben gisteravond samen met de migratiewoordvoerders opnieuw tot laat overlegd over het kinderpardon. Een Kamermeerderheid van CDA, D66 en een aantal oppositiepartijen wil dat de regels rond het kinderpardon worden versoepeld, zodat meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. 

ChristenUnie en D66 willen daarnaast een onmiddellijke uitzetstop voor asielkinderen, zolang de discussie nog loopt, maar de VVD wil daar niet aan en houdt vast aan het regeerakkoord. De grootste regeringspartij wil de resultaten afwachten van de commissie Van Zwol, die onderzoek doet naar het functioneren van het kinderpardon. 

Volgens Dijkhoff zijn er vorderingen gemaakt, maar verder wilde hij er weinig over kwijt. CDA-voorman Sybrand Buma sprak gisteravond van ‘goede vorderingen’, maar deed ‘in het belang van het proces’ verder geen uitspraken. Volgens Rob Jetten (D66) zijn er ‘stappen gezet, maar we zijn er nog niet’.

Volledig scherm
Klaas Dijkhoff (VVD). © ANP

Debat

De spanningen binnen de coalitie lopen ondertussen op. Duidelijk is dat de partijen nog geen stap dichterbij een oplossing zijn. Met een kabinetsbreuk wordt niet gedreigd, er is nog hoop op een compromis, zo klinkt het. Of dat lukt is nog maar zeer de vraag. 

De Tweede Kamer debatteert morgen over de kwestie. Het is voor de coalitie van belang daarvoor al tot overeenstemming te komen, anders lopen zij het risico tijdens dat debat door de oppositie tegen elkaar te worden uitgespeeld. ,,Deze week is er een debat, dan moeten we weten waar we gaan landen’’, zei Gert-Jan Segers (ChristenUnie) daar al over. Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) zou eigenlijk vrijdag al met een kabinetsbrief over de kwestie komen, maar heeft dat nog altijd niet gedaan. 

Tot eind deze week worden er geen asielzoekers met kinderen uitgezet die al langer dan vijf jaar in Nederland verblijven. Maar dat is puur toeval, aldus Harbers. Hij heeft geen opdracht gegeven om de uitzettingen stil te leggen. Er stonden er simpelweg geen gepland.

Hans van Soest, chef politiek voor het AD duidt de voortgang in de discussie over het kinderpardon in De Ochtend Show to go.

  1. Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

    Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast konings­paar

    Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.