Volledig scherm
Klaas Dijkhoff (VVD) in de Tweede Kamer. © ROBIN UTRECHT

Dijkhoff slaat (even) een ander klimaattoontje aan

Ferme teksten van VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff, vanmorgen in De Telegraaf, over het klimaatakkoord dat in december aan coalitie werd gepresenteerd. Toch is het vooral voor de bühne.

Dijkhoff heeft een duidelijk signaal voor zijn achterban. ,,Het is niet mijn akkoord.’’ Dat ‘even gewoon uitvoeren’, dat ‘gaat hij niet doen’. En coalitiepartner Rob Jetten (D66) die zo positief is over dat klimaatakkoord en ambitie van het kabinet verwacht ‘is nu aan het drammen, ja’.

Wat een verschil met de Dijkhoff die de klimaatwet ondertekende. In een gelikt VVD-filmpje met milieuwoordvoerder Dilan Yeşilgöz was het nog ‘mooi’ dat die er kwam. Gaaf, noemde ze het zelfs. Dijkhoff: ,,Dat klinkt goed.’’

Op de keper beschouwd zegt Dijkhoff nu niets nieuws. Het werk van de klimaattafels is een pakket van liefst 600 voorgestelde maatregelen door (burger)organisaties om de uitstoot van broeikasgassen de komende jaren met bijna de helft gaat terugdringen. Het hoofddoel: in 2030 49 procent minder broeikasgas de lucht in te laten gaan dan in 1990.

En wat Dijkhoff claimt is waar: het zijn ‘slechts’ voorstellen waar het kabinet mee aan de slag gaat om beleid op te maken. Het parlement moet dat nog goedkeuren. Nog niets is besloten. Het signaal dat Dijkhoff afgeeft, is er daarom vooral één voor de VVD-achterban. Uiteraard zorgvuldig getimed, met de verkiezingen over Eerste Kamer in aantocht.

Stenen in de vijver

Want Dijkhoff vreest voor ‘de effecten op de portemonnee van gewone mensen’. Overigens iets waar CDA-leider Sybrand Buma zich al even veel zorgen over zegt te maken. Hij liet dus vanmorgen ook gretig weten dat het klimaatakkoord ‘niet heilig is’. En dat ‘het kabinet zelf keuzes moet maken om te zorgen dat de rekening voor gewone burgers betaalbaar blijft’.

Dat Buma en Dijkhoff stenen in de vijver gooien, is te verklaren. Juist de VVD, en ook het CDA, kregen de afgelopen weken delen van hun achterban over zich heen. Want de ‘klimaatgekte’ moest bij de VVD niet terugslaan op bedrijven, maar toch ook niet op de ‘hardwerkende Nederlander’. Die klimaathobby van D66 mag niet teveel pijn geven.

Toch heeft Dijkhoff zich voor zijn ronkende teksten wel degelijk geconformeerd aan veranderingen. Hij tekende voor de klimaatwet, waarin nu eenmaal de doelen zijn vastgelegd voor minder broeikasgassen. Dat doel stelt Dijkhoff nu dus ook niet ter discussie.

En hoewel hij afgeeft op de uitkomst, onderschreef de VVD’er ook voor het plan om ‘klimaattafels’ van tientallen organisaties oplossingen te laten bedenken. Zoals hij er ook mee instemde met die resultaten onderhandelingen te starten over klimaatbeleid. Om vervolgens te kiezen wat men wél en níet gaat doen uit al die voorstellen die het voorwerk genereerde.

‘Drammer

Nergens staat dat Dijkhoff bij het kruisje moet tekenen voor álle voorgestelde maatregelen. Als het doel -minder uitstoot- maar overeind blijft. En alle ferme teksten ten spijt: van het einddoel van de klimaatwet trekt Dijkhoff nou net niet zijn handen vanaf.

Blijft over dat Rob Jetten zichzelf als een ‘drammer’ weggezet ziet. Maar de D66-leider neemt het zo nauw niet. Hij ziet vooral ‘politieke profileringsdrang in campagnetijd’ die hij ‘niet zo serieus’ kan nemen. Hij heeft immers ‘afspraken met de heer Dijkhoff’. ,,Halvering van de uitstoot in 2030 en een eerlijke verdeling van de lasten. Daar houd ik hem aan. Een man een man, een woord een woord”, aldus Jetten.

En omdat de coalitie elkaar via appjes en sms’jes voortdurend vooraf laat weten wat ze gaan zeggen in de media, is het goed denkbaar dat Jetten gisteravond al wist van de uithaal.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers reageerde vanmorgen dus al even laconiek. Hij gunt Dijkhoff ‘zijn oneliner'. 

Dijkhoff zal zijn achterban dus vooral nog eens onder ogen moeten komen, als de coalitie tot klimaatmaatregelen is gekomen. En misschien moeten uitleggen dat ‘de drammers’ hem aan zijn eerdere afspraken hebben gehouden.