Volledig scherm
Veiligheidshek bij tbs-kliniek. © ANP XTRA

Dijkhoff: Tbs-kliniek is geen sekskliniek

Medewerkers van tbs-klinieken hebben zo nu en dan verboden relaties met patiënten, erkent staatssecretaris Klaas Dijkhoff vandaag in een Kamerbrief. Hij werpt de suggestie van de PVV echter verre van zich dat deze instellingen een Sodom en Gomorra zijn.

Kamerlid Gidi Markuszower van de Partij voor de Vrijheid klom in de pen toen vorige maand bleek dat zeker twaalf medewerkers van tbs-klinieken de afgelopen drie jaar een seksuele relatie hebben gehad met een patiënt. De PVV-parlementariër wilde van Dijkhoff weten of hij 'politiek verantwoordelijk is voor seksklinieken'.

De staatssecretaris op Veiligheid en Justitie verwijst vandaag de suggestie dat sprake zou zijn van seksuele uitspattingen in tbs-klinieken naar het rijk der fabelen. ,,Het door u gestelde kan men vanzelfsprekend zeggen, maar men zou zichzelf daarmee wel belachelijk maken.''

Overigens zegt Dijkhoff ook: ,,Ik erken dat dit soort relaties voorkomt en niet iets nieuws is. Het is wel zeer onwenselijk en daarom ook ontoelaatbaar.''

Volgens de bewindsman ging in vier gevallen om een relatie tussen een medewerker en een patiënt met tbs-dwangverpleging. Bij deze vier medewerkers is het dienstverband beëindigd, laat hij weten. 

Quote

Het door u gestelde kan men vanzelf­spre­kend zeggen, maar men zou zichzelf daarmee wel belache­lijk maken

Staatssecretaris Dijkhoff over suggestie PVV dat tbs-klinieken eigenlijk 'seksklinieken' zijn
Volledig scherm
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie © ANP
  1. Kamerfractie VVD staat niet te springen om rijksgeld in nieuwe stadsbrug Rotterdam te steken

    Kamerfrac­tie VVD staat niet te springen om rijksgeld in nieuwe stadsbrug Rotterdam te steken

    De VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt dat er niet zomaar 200 miljoen euro rijksgeld kan worden gestoken in een nieuwe stadsbrug in Rotterdam. Dat zegt VVD-Kamerlid Remco Dijkstra, woordvoerder mobiliteit, in een reactie op het akkoord dat de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam vorige week hebben bereikt over de komst van een oeververbinding tussen Rotterdam-Kralingen en –Feijenoord.