Volledig scherm
Jeroen Dijsselbloem © REUTERS

Dijsselbloem: GroenLinks niet oprecht over effect milieuplannen

PvdA-kopstuk Dijsselbloem zet zijn aanvallen op de milieuplannen van GroenLinks voort. Dinsdagavond stelde hij in het televisieprogramma Jinek dat GroenLinks 'niet correct’ en 'niet oprecht’ is.

Quote

Nu Jesse groter wordt, zullen we serieus naar zijn plannen moeten kijken.

Dijsselbloem wijst daarbij op de acht miljard die GroenLinks uittrekt voor het behalen van de klimaatdoelen van Parijs, die pas voelbaar worden ná de komende kabinetsperiode. ,,Dat vind ik niet oprecht’’, zei minister van Financiën Dijsselbloem. ,,Nu Jesse groter wordt, zullen we serieus naar zijn plannen moeten kijken.’’

Dijsselbloem hield de klinkende resultaten van GroenLinks op milieugebied tegen het licht. Hij vroeg zich af hoe het toch kan dat zij het drie tot vier keer beter doen dan andere groene partijen zoals D66 en PvdA.

Dijsselbloem: ,,Dan zie je dat zij het heel slim doen’’. Een stukje van de lasten valt nog net in de komende kabinetsperiode, 'maar die acht miljard valt net na de volgende kabinetsperiode. Dan zie je het niet terug in de koopkracht’, aldus Dijsselbloem.

Bij het andere planbureau dat kijkt naar het milieu komt GroenLinks er 'heel goed’ uit. Afgelopen weekend al noemde PvdA-lijsttrekker Asscher de milieuplannen van GroenLinks 'a-sociaal’ en Dijsselbloem zette ze neer als 'ontwrichtend'.

GroenLinks is in de meeste peilingen de grootste partij op links. De PvdA staat op 12-14 zetels in de Peilingwijzer, de SP op 11-13 en GroenLinks tussen 15-17 zetels.