Volledig scherm
Jeroen Dijsselbloem © EPA

Dijsselbloem vertrekt uit Tweede Kamer

Demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem verlaat de politiek. Hij stopt op 25 oktober, rond de dag dat het nieuwe kabinet aantreedt, als Kamerlid voor de Partij van de Arbeid. Mogelijk ambieert Dijsselbloem, die als Eurogroepvoorzitter ook in het buitenland bekendheid geniet, in de toekomst een internationale functie.

In een brief aan Kamervoorzitter (en partijgenoot) Khadija Arib stelt Dijsselbloem dat de verkiezingsuitslag op 15 maart zijn vertrek heeft bepaald. Bij de verkiezingen duikelde de PvdA van 38 in 2012 naar negen zetels. “Mijn partij moet verder en heeft daarvoor negen kanonnen nodig. Ik ben nu tot de conclusie gekomen dat ik in deze rol, in deze fase, de vuurkracht niet heb.”

De PvdA brengt nu Wiliam Moorlag, oud-gedeputeerde in Groningen, in stelling om Dijsselbloem op te volgen. Als ‘eerste wachtkamerlid’ – ‘er kan altijd iemand uitvallen door ziekte of zwangerschap’, stelde een woordvoerder destijds – was hij eind van de zomer al bij de fractiedag aanwezig.

De beslissing van Dijsselbloem is opvallend. Eind vorig jaar eiste de huidig demissionair minister van Financiën nog een hogere plek op de PvdA-kieslijst. De kandidatencommissie had hem plek 5 toebedeeld, maar na protest werd dat plek 3.

Griekse crisis

Quote

De combinatie van passie voor de sociaal democratie, ijzeren werkdisci­pli­ne en droge humor maken Jeroen geliefd binnen en buiten de partij

Lodewijk Asscher

Dijsselbloem, van huis uit landbouweconoom, was tussen 2000 en 2012 al lid van de Tweede Kamer. In het kabinet-Rutte II werd hij vervolgens minister van Financiën om er in 2013 een onbetaalde bijbaan bij te krijgen: voorzitter van de Eurogroep, het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden. In die rol vergaarde hij ook over de grenzen bekendheid, bijvoorbeeld rond de Griekse schuldencrisis.

Maandag werd bekend dat Dijsselbloem unanieme steun krijgt om zijn termijn als Eurogroepvoorzitter tot 13 januari af te maken – ook als hij minister-af is. Hij ziet tot die datum af van wachtgeld, meldt zijn woordvoerder. Omdat het voorzitterschap een onbezoldigde functie is, wordt wel gekeken of er in Europees verband een soort onkostenvergoeding geregeld kan worden.

Het is in Brussel een ongeschreven regel dat alleen een minister van Financiën Eurogroepvoorzitter kan zijn. In december wordt een nieuwe voorzitter gekozen. Dijsselbloem is daarvoor volgens zijn woordvoerder geen kandidaat.

Gemis

PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het vertrek van Dijsselbloem een enorm gemis. ,,Een imposante bestuurder, een PvdA'er in hart en ziel en een heel fijne, warme collega. De combinatie van passie voor de sociaal democratie, ijzeren werkdiscipline en droge humor maken Jeroen geliefd binnen en buiten de partij.” 

Als eerbetoon deelde Asscher vanmorge een serie aan tweets over zijn partijgenoot.

Lodewijk Asscher on Twitter

Jeroen wat gaan we je missen!

Lodewijk Asscher on Twitter

Jaren fijne samenwerking...

Lodewijk Asscher on Twitter

Ook al at je graag pennen

Lodewijk Asscher on Twitter

Goed dat je onze hoofde koel hield

Lodewijk Asscher on Twitter

En altijd klaar stond voor de strijd

Lodewijk Asscher on Twitter

Bovenal dank voor de vriendschap