Volledig scherm
Jeroen Dijsselbloem © ANP

Dijsselbloem voelt zich bezwaard over plotselinge vertrek

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën voelt zich bezwaard tegenover de PvdA-kiezers die op hem stemden, nu hij onverwacht zijn vertrek uit de politiek heeft aangekondigd. Hij kreeg bij de verkiezingen in maart ruim 51.000 stemmen. 

,,Ik voel me daar oprecht bezwaard over. Het spijt me zeer. Ik neem dat ook helemaal niet licht. Ik weet dat deze mensen bewust op mij hebben gestemd'', zei Dijsselbloem vanmiddag. Volgens hem verwachten die stemmers ook Kamerleden die er volledig voor gaan. 

De PvdA'er zegt dat hij het werk in de Kamer niet meer kan opbrengen, na de historische verkiezingsnederlaag van zijn partij. 'Mijn partij moet verder en heeft daarvoor negen kanonnen nodig. Ik ben nu tot de conclusie gekomen dat ik in deze rol, in deze fase, de vuurkracht niet heb', schreef hij aan Kamervoorzitter en partijgenoot Khadija Arib. 

Kiezersbedrog

Critici noemen het plotselinge vertrek van Dijsselbloem kiezersbedrog. 'Ben verbaasd en zeer teleurgesteld dat toppoliticus Dijsselbloem na 7 maanden de Kamer verlaat. #kiezersbedrog', schrijft oud-VVD-Kamerlid Frans Weisglas. Ook de leider van Forum voor Democratie Thierry Baudet heeft er geen goed woord voor over. 

Dijsselbloem blijft nog tot medio januari voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep). Hij sluit uit dat hij voor een nieuwe termijn gaat, nu hij uit de politiek vertrekt. ,,Ik ga mezelf niet kandidaat stellen.''

Hogere plek

Het vertrek van Dijsselbloem is opmerkelijk. Eind vorig jaar eiste hij nog een hogere plek op de PvdA-kieslijst. De kandidatencommissie had hem plek 5 toebedeeld, maar na zijn protest werd dat plek 3.