Volledig scherm
PREMIUM
Minister Kaag in debat met de Tweede Kamer. © ANP

Diplomate Kaag benadert iedereen met fluwelen handschoenen

Diplomaat Sigrid Kaag stond gisteren voor het eerst als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking haar begroting te verdedigen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Aan de mores van de politiek moet ze nog even wennen.

Quote

Klasse. Ik zie dat deze minister ervaring heeft in het buitenland

Elbert Dijkgraaf, SGP

Terwijl alle Kamerleden nog door de zaal drentelen en Kamervoorzitter Khadija Arib de vergadering nog niet heeft geopend, staat Sigrid Kaag (56) al kaarsrecht achter het spreekgestoelte. Arib kan er wel om lachen. ,,U staat al helemaal klaar, maar ik moet eerst nog wat hamerstukken noemen.” Kaag, luttele minuten later verexcuserend: ,,In mijn enthousiasme stond ik hier te vroeg.”

Kaag is sinds een maand minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, zonder enige politieke ervaring. Sterker: sinds 1994 woonde ze niet meer in Nederland. Tot haar beëdiging werkte ze als VN-topdiplomaat in onder andere Zwitserland, New York, Syrië en – als laatste post – Libanon. De D66’er werd daar ‘aan haar nekvel’ opgepakt en pardoes neergezet in Den Haag. Zonder huis, zonder gezin, maar mét zes koffers. Ze sliep de eerste tijd bij een partijgenoot die een kamer leeg had staan. Inmiddels woont ze in een tijdelijk appartementje.

Dat is even wennen. Waar ze in haar eerste dagen als minister nog leek te zoeken naar woorden in het Nederlands, gaat dat nu soepeler. Al is aan haar taalgebruik wel te horen dat ze de afgelopen decennia vooral Engels sprak. Ze heeft het over ‘precieus’ geld van de Nederlandse belastingbetaler, zegt ‘caveat’ als ze een voorbehoud wil maken en bedankt PVV-Kamerlid Danai van Weerdenburg na een complimentje ‘voor de positieve connotatie’.

Als al het jargon en Engelse termen Arib om de oren vliegen, tikt ze Kaag even op de vingers. De Kamervoorzitter is bang dat de mensen thuis kunnen daardoor ‘afhaken’. ,,Dat wil ik u even meegeven.” Kaag belooft er op te letten. ,,Ik kan sustainable development goals ook gewoon als duurzame ontwikkelingsdoelen benoemen – dat is zelfs véél mooier.”