Volledig scherm
© ThinkStock

Discussie financiën basisonderwijs: 'parlementair onderzoek nodig'

Er zou een parlementair onderzoek moeten komen naar de financiën van het primair onderwijs. Dan wordt duidelijk of de scholen genoeg geld krijgen en ook waaraan het wordt uitgegeven. Dat bepleit de PO-Raad bij de Tweede Kamer. D66 ziet niets in het voorstel. 

Volgens de raad, die opkomt voor schoolbesturen in het basisonderwijs, snapt vrijwel niemand meer hoe de financiële vork nu in de steel zit. Daardoor moet het onderwijs steeds opboksen tegen negatieve beeldvorming. 

,,Bezuinigingen, investeringen, ombuigingen en meningen buitelen over elkaar heen'', stelt de raad. De sector heeft daar genoeg van en denkt dat alleen een parlementair onderzoek de discussie kan beslechten.

D66-Kamerlid Paul van Meenen ziet niets in het plan. ,,Dit is een paardenmiddel", zegt hij vanmorgen bij BNR. ,,We moeten eerst kijken of we het met gewone middelen kunnen doen. Zoals met goede antwoorden van minister en staatssecretarissen."

Tekorten

De PO-Raad pleitte er al vaker voor om het primaire onderwijs meer geld te geven en leerkrachten meer salaris te betalen. Recent nog meldde de Inspectie van het Onderwijs dat de scholen door een te klein budget bezuinigen op ondersteunend personeel, expertise en investeringen in leermaterialen en lesmethodes.

Het primair onderwijs stevent af op een tekort van 10.000 voltijds leerkrachten in 2025, becijferde de raad.