Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) en Premier Mark Rutte voorafgaand aan het tweede termijn tijdens het Tweede Kamerdebat over de omstreden memo's rond de afschaffing van de dividendbelasting
Volledig scherm
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) en Premier Mark Rutte voorafgaand aan het tweede termijn tijdens het Tweede Kamerdebat over de omstreden memo's rond de afschaffing van de dividendbelasting © ANP

'Discutabel wetenschappelijk onderzoek zorgde voor afschaffing dividendbelasting'

Het besluit om de dividendbelasting af te schaffen zou genomen zijn op basis van een discutabel onderzoek van de Rotterdam School of Management dat werd gefinancierd door Shell. Het zou de enige  gebruikte wetenschappelijke bron te zijn geweest in het besluit van het kabinet, maar nu worden grote vraagtekens gezet bij de onderzoeksmethoden en onafhankelijkheid van het rapport. Dat meldt onderzoekssite Follow the Money (FTM). 

De SP wil opheldering van het kabinet.  ,,Voor wie zit dit kabinet er eigenlijk? Voor de mensen of voor het grote geld?'', zo vraagt SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen. De SP heeft al de hele kritiek op het besluit om de dividendbelasting af te schaffen. Marijnissen verwijst nu naar Shell, dat de rekeningen voor het onderzoek betaalde en samen met VNO-NCW, Unilever, Akzo Nobel, Philips en DSM opdrachtgever was voor het onderzoek.

Het rapport zou de enige wetenschappelijke bron zijn in de memo's van het kabinet. Maar bij de gebruikte methodiek worden vraagtekens gesteld. Eerder werd de onafhankelijkheid in twijfel getrokken, nadat professor Henk Volberda de opdrachtgevers en financier niet juist had vermeld op het rapport en Shell de geheime geldschieter bleek te zijn. 

Nu zorgen ook de gebruikte methoden zorgen voor opgetrokken wenkbrauwen. Hoogleraar onderzoeksmethodologie Bernard Veldkamp tegenover FTM ,,Als het een scriptie was die ik moest beoordelen, dan zou ik de student adviseren om daar toch nog eens goed naar te kijken."

Memo's

In eerste instantie ontkenden diverse bewindslieden nog het bestaan van ambtelijke stukken over de afschaffing van de dividendbelasting. Toen duidelijk werd dat die er wel degelijk waren, weigerde het kabinet de stukken eerst vrij te geven. Uiteindelijk kwamen de memo's alsnog naar buiten, nu constateert FTM dat het discutabele onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in het besluit.

Dividendbelasting is een belasting op het deel van de winst dat door bedrijven wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Die uitkering heet dividend. Beleggers betalen 15 procent belasting over die uitkering.