Dit besluit het kabinet vandaag: bso's maandag open, verder geen snelle versoepelingen
De hoop dat Nederland al van meer vrijheid kan proeven vanaf 21 april is vervlogen: het kabinet houdt de voet op de rem tot 28 april. Onder voorwaarden kunnen dan terrassen en winkels meer open, maar alleen als de piek van de derde golf inderdaad voorbij is. Wel kunnen de buitenschoolse opvangverblijven vanaf maandag weer helemaal open.
Voor de bso’s gaan dezelfde coronaregels gelden als voor basisscholen, bevestigen ingewijden. Verder mogen alleen studenten rekenen op snelle versoepelingen: vanaf 26 april kunnen zij weer deels fysiek onderwijs volgen. Studenten moeten zich straks laten testen op het coronavirus voordat ze naar de hogeschool of universiteit gaan. Andere verruimingen gaan pas op z’n vroegst 28 april in.
Als de coronacijfers het toelaten kunnen winkels en buitenhoreca onder voorwaarden dan weer meer open, meldt een bron. Dat wordt volgende week opnieuw bekeken: ,,Ook de avondklok en de bezoekbeperking moeten vanaf dat moment geschrapt kunnen worden. Dat hangt wel af van de aantallen infecties en ziekenhuisbezetting.” De horeca en detailhandel zal open kunnen met strikte regels rond bezoekersaantallen en tijdslots. De precieze voorwaarden worden vanavond bekendgemaakt.
Vorige week lekte uit dat het de bedoeling was dat alles per 21 april versoepeld zou worden, maar dat wordt dus later. Het kabinet wil eerst veilig over ‘de piek’ van de derde golf heen zijn.
Dat besluit gaat overigens niet zonder slag of stoot: burgemeesters willen al eerder meer ruimte voor terrassen en buitenlocaties, maar volgens het kabinet zit dat er nu niet in.
,,De situatie is epidemiologisch nog niet zo dat we dat verantwoord vinden”, zei minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) maandag ook. ,,De piek in de ziekenhuizen is in zicht, maar we zijn er nog niet overheen”, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). ,,Als we eroverheen zijn, kunnen we de volgende stap zetten met versoepelingen.”
Burgemeesters
De behoudende kabinetskoers zet kwaad bloed bij burgemeesters. Zij drongen deze week bij herhaling aan op een heropening van terrassen of grote ‘doorstroomlocaties’ om in geval van mooi weer de drukte te kunnen spreiden. ,,Dit is niet meer te handhaven, behalve met een waterkanon”, zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. ,,Dan komen wij op een agressieve manier tegenover onze bevolking te staan. Wij vinden dat er een gecalculeerd risico genomen moet worden, net als met het basisonderwijs”, zei Aboutaleb. ,,De vraag is wat zwaarder weegt: het gevaar van besmettingen of het welzijn van mensen en regels die niet meer gehandhaafd kunnen worden?”
Minister Grapperhaus hield toch voet bij stuk na overleg. Hij zei gisteren dat het kabinet ‘per week’ gaat bekijken of de terrassen open kunnen. ,,We houden bij wijze van elke dag een vinger aan de pols.”
Bijval
De oproep om terrassen te heropenen krijgt wel bijval van ziekenhuizen. Lid van de Raad van Bestuur van het Amsterdam Universitair Medisch Centra (UMC) Mark Kramer is het eens met hun dringende verzoek om de buitenruimten gereguleerd te heropenen. Eerder liet de bestuursvoorzitter van het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis al weten dat hij de oproep van de burgemeesters steunt.
,,In de grote parken zitten mensen nu dicht op elkaar”, zegt Kramer. ,,Het is beter om de terrassen weer te openen, mits gemeenten goed letten op de handhaving van de coronamaatregelen. Ik geef de burgemeesters gelijk. Nu is de drukte niet te reguleren.” Volgens de internist is de druk onverhoopt hoog in het Amsterdam UMC ziekenhuis. Hij ziet daarom geen mogelijkheid voor andere versoepelingen. ,,De enige uitweg uit deze ellende is vaccineren, vaccineren, vaccineren. Tot die tijd moeten we de tanden op elkaar zetten.”
De verwachte mededelingen op rij:
- kabinet houdt de voet op de rem tot zeker 28 april
- studenten kunnen vanaf 26 april wel weer deels fysiek onderwijs gaan volgen
- bso's gaan maandag weer open
- het kabinet wil een soort gefaseerd versoepelingsplan presenteren
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
update/met video
Asielcrisis: ambitieuze plannen kabinet vragen ‘heel veel’ van gemeenten, geen garantie dat het lukt
Middenin de zomer vraagt het kabinet gemeenten om 7500 tijdelijke woningen te regelen voor asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben. Ook moeten er ruim 5600 nieuwe noodopvangplekken komen, 225 in elke veiligheidsregio in ons land. -
College Almere stapt op om ‘financieel drama’ rond Floriade
Alle wethouders van Almere stappen op naar aanleiding van de problemen op de Floriade. Dat heeft verantwoordelijk wethouder Jan Hoek (GroenLinks) voorafgaand aan het raadsdebat over de kwestie laten weten. -
PREMIUM
Braziliaanse coronavariant mogelijk nóg ziekmakender en besmettelijker dan eerdere virusmutaties
NIJMEGEN - De meeste varianten van het coronavirus zijn geen enkele reden tot zorg, maar toevallig is de nu oprukkende Braziliaanse variant dat wél. De reden: de mutatie is mogelijk én besmettelijker én ziekmakender dan de varianten die we al kennen. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
Rekeningrijden in 2030443
Automobilisten moeten betalen voor elke gereden kilometer, ook als het buiten Nederland is
Automobilisten moeten vanaf 2030 gaan betalen voor elke kilometer, waar of op welk tijdstip ze die ook rijden. Ook in het buitenland gereden kilometers tellen dan mee. Dat is het plan dat het kabinet voor ogen heeft met rekeningrijden.
-
Poll
Vrees, blijdschap en vragen: Nederlandse olympiërs reageren op vaccinatienieuws
Nederlandse sporters die komende zomer deelnemen aan de Olympische Spelen, worden met voorrang gevaccineerd. De meeste Nederlandse olympiërs zijn dolblij met de toezegging, maar er heerst ook twijfel. Dit bericht wordt aangevuld met nieuwe reacties. -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet?