Volledig scherm
© ANP

Dit lekte vandaag weer uit over het nieuwe regeerakkoord

Het regent de laatste dagen voorstellen uit het nieuwe regeerakkoord, terwijl de Tweede Kamerleden van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie er nog mee moeten instemmen. Dit weten we al over de plannen van het kabinet Rutte III.

1) Gevangenen komen minder snel op vrije voeten. De nieuwe coalitie wil dat straffen nooit met meer dan twee jaar worden ingekort. Vooral de criminelen met hoge straffen zullen dat merken. 

2) Huizenbezitters die hun hypotheek helemaal hebben afgelost, gaan erop achteruit. De formerende partijen willen het eigenwoningforfait voor deze groep geleidelijk weer invoeren in twintig stappen. Eerder werden huizenbezitters die volledig aflosten vrijgesteld van deze belasting, om aflossen te stimuleren. Het nieuwe kabinet acht dat niet meer nodig, melden ingewijden, omdat de hypotheekrente bij aflossingsvrije hypotheken sinds 2013 niet fiscaal aftrekbaar is. Het eigenwoningforfait gaat wel omlaag van 0,75 procent naar 0,6 procent van de WOZ-waarde.

3) De basisbeurs komt niet terug, meldt deze krant, het leenstelsel blijft overeind. Wel krijgen studenten in hun eerste jaar 1000 euro korting op hun collegegeld. Zo hopen de formerende partijen de drempel om te gaan studeren te verlagen. 

4) Werkgevers hoeven een werknemer pas na drie jaar een vast contract te geven, bleek gisteravond. Nu moet dat al na twee jaar. Werkgevers kunnen werknemers met wie ze een arbeidsovereenkomst aangaan van twee jaar of langer ook wat langer op proef laten werken.

5) Het wordt voor werkgevers gemakkelijker om werknemers te ontslaan. Wel kunnen werknemers eerder aanspraak maken op een ontslagvergoeding en kan die hoger uitvallen.

6) Er komen nieuwe regels voor zzp’ers. In de wet wordt beter omschreven wat het betekent om in loondienst te zijn, om een duidelijker onderscheid te maken tussen zelfstandigen en werknemers. Opdrachtgevers kunnen via een online vragenlijst opmaken hoe de Belastingdienst oordeelt over een overeenkomst met een ingehuurde zzp’er. 

7) Vaders krijgen een week vaderschapsverlof. Nu krijgen partners slechts twee dagen vrij na de geboorte van een kind. Nieuw is ook dat ze vijf weken extra vrij mogen nemen tegen 70 procent van hun salaris. De kosten zijn voor de overheid.

8) Het nieuwe kabinet wil het stapelen van boetes tegengaan en malafide uitzendbureaus aanpakken, meldt RTL Nieuws. Ook willen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de toegang tot de schuldhulpverlening verbeteren en wachttijden daarvoor verkorten.

9) Het nieuwe kabinet wil werk maken van de gekozen burgemeester, bleek eerder al. D66 laat daarvoor in de plaats de wens varen voor een bindend referendum. Om een burgemeester te kunnen kiezen is een grondwetswijziging nodig. Het raadgevend referendum vervalt, zeggen ingewijden na berichtgeving door de Volkskrant.