Volledig scherm
Een reiziger checkt uit met OV-chipkaart, foto ter illustratie © ANP

‘Doe jongere met jeugdzorg ov-kaart cadeau’

Plan GroenLinksJongeren die jeugdzorg krijgen, moeten een gratis ov-kaart ontvangen zodat zij hun familie en vrienden kunnen blijven bezoeken als ze ergens onder behandeling zijn. Dat verzoek legt GroenLinks vandaag neer bij minister De Jonge (Volksgezondheid).   

,,Voor een jongere met weinig tot geen inkomen, is een buskaartje van vier euro en een treinkaartje van twaalf euro veel geld", vertelt GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. ,,In tegenstelling tot hun leeftijdsgenoten die wél kunnen studeren, hebben zij geen ov-kaart.” 

Het gaat hier volgens GroenLinks om jongeren die vaak al buiten de eigen regio zijn geplaatst in de jeugdzorg, ver van familie en vrienden. Dit zorgt ervoor dat deze jongeren ook sociale problemen krijgen.

Westerveld: ,,Veel jongeren met psychische problemen voelen zich vaak al eenzaam en onbegrepen. Daarom moeten we er alles aan doen om een sociaal isolement te voorkomen.”

Vervoersarmoede

Uit eerder onderzoek van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid is al gebleken dat ‘vervoersarmoede’ voor veel mensen een groot probleem is. Het gaat dan om mensen die geen geld hebben voor een auto, maar ook slecht toegang tot openbaar vervoer omdat er geen bus komt in de buurt of omdat deze optie simpelweg te duur is.

GroenLinks wil van de minister weten wat hij kan doen doen om jongeren met jeugdzorg te ondersteunen. Westerveld: ,,Ziet hij met mij in dat juist voor deze jongeren sociaal contact belangrijk is? Is hij bereid om te kijken naar de mogelijkheid voor een ov-kaart voor deze jongeren?”

De Tweede Kamer praat vandaag met het kabinet over de jeugdzorg.