Volledig scherm
Angela Merkel (CDU, midden), Horst Seehofer (CSU, links) en Martin Schulz (SPD, rechts) © REUTERS

Doorbraak in Duitse formatiegesprekken

De leiders van CDU, CSU en SPD hebben een principeakkoord gesloten over de vorming van een Duits kabinet. Dat maakten ze vanmorgen bekend. De partijleiders willen nu formeel gaan onderhandelen over het vormen van de nieuwe nieuwe Grote Coalitie (GroKo). 

Volledig scherm
De leiders van CDU, CSU en SPD vanmorgen tijdens de persconferentie © AFP

De doorbraak kwam vanmorgen in de loop van de ochtend. De CDU van bondskanselier Angela Merkel, zusterpartij CSU van Horst Seehofer en de SPD van Schulz slaagden erin een basis te leggen voor de verdere onderhandelingen. De partijleiders presenteerden een conceptversie van het 28 pagina's tellend onderhandelingsresultaat aan partijgenoten.

De onderhandelingsteams van de betrokken partijen bogen zich daarop over de tekst. De SPD-delegatie zou al akkoord zijn gegaan, zeggen ingewijden.

Verkiezingen

Julia Klöckner on Twitter

Viele, viele Stunden Arbeit, ernsthaftes miteinander Ringen und Gestalten stecken in diesen 28 Seiten 👍🏻

De partijen regeren nu ook al samen, maar na de verkiezingen was dat niet meer zo vanzelfsprekend. De SPD van Martin Schulz leed een nederlaag en wilde daardoor liever in de oppositie. Leden van zijn partij mogen zich later nog uitspreken over het starten van formele coalitieonderhandelingen. Dat gebeurt naar verwachting op 21 januari. Bondskanselier Merkel onderhandelde na de verkiezingen aanvankelijk met de liberale FDP en de Groenen, maar dat liep op niets uit, waarna de SPD opnieuw in beeld kwam. 

De partijen zaten afgelopen dagen al om de tafel voor de verkennende gesprekken. Daar moest uit blijken of voldoende pijnpunten konden worden weggenomen om verder te praten. De laatste ronde, die gisterochtend begon, bleek zwaar: na ruim 24 uur was er nog altijd geen witte rook.

Optimisme

Merkel toonde zich vorig week al optimistisch door te zeggen dat het nieuwe kabinet rond Pasen zou kunnen worden gepresenteerd. Schulz sloot zich daarbij aan. ,,Ik geloof dat we het voor elkaar krijgen. Ik ben in elk geval zeer hoopvol. Wat we nu nodig hebben is discipline, moed en een beetje creativiteit. Dan zal het lukken.''

Uit peilingen blijkt dat de Duitsers ervan uitgaan dat de zogeheten Grote Coalitie er opnieuw komt. Haar meerderheid (399 van de 709 parlementszetels) is alleen wel krapper geworden, vooral door de opkomst van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) die in de Bondsdag 94 zetels veroverde.