Gezondheidseconoom Guus Schrijvers.
Volledig scherm
Gezondheidseconoom Guus Schrijvers. © Archief

Drama IJsselmeerziekenhuizen cruciale testcase voor toekomst kleine ziekenhuizen

Het ziekenhuisdebacle met de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Dronten en Emmeloord en het MC Slotervaart in Amsterdam is een cruciale testcase voor de toekomst van kleine ziekenhuizen. Als de politiek zich vandaag tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer niet hard maakt voor behoud van een streekziekenhuis voor Lelystad en omgeving verdwijnen er de komende jaren meer kleine ziekenhuizen.

Daarvoor waarschuwt de gerenommeerde gezondheidseconoom en emeritus hoogleraar Guus Schrijvers. ,,Als het zover komt dat een provinciehoofdstad als Lelystad straks geen ziekenhuis meer heeft, dan vallen er de komende jaren geheid meer kleine ziekenhuizen om. Banken en zorgverzekeraars hebben dan gezien dat de minister en de Tweede Kamer niet ingrijpen zodra een ziekenhuis failliet gaat. Waarom zouden zij dan nog hun best doen om noodlijdende ziekenhuizen in de provincie open te houden? Ik zie het Kamerdebat als een belangrijke testcase voor de toekomst van kleine ziekenhuizen.”

Bij het spoeddebat zijn waarschijnlijk veel Flevolanders aanwezig. De gemeente Lelystad riep inwoners gisteren op om massaal naar Den Haag af te reizen en zet bussen in. ,,Het is onacceptabel dat de continuïteit van de zorg stopt en dat het ziekenhuis uit Lelystad verdwijnt”, stelt de gemeente. Ook Urk heeft inwoners opgeroepen het spoeddebat vanaf de publieke tribune bij te wonen.

Onderzoek

De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een onderzoek naar de wijze waarop afgelopen week is omgegaan met de veiligheid van patiënten bij het faillissement van IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. De Raad wil nagaan hoe het belang van de patiënten is gewogen voor en tijdens het faillissementsproces.

Artsen van het Slotervaart uitten recent in deze krant stevige kritiek op de patiëntenzorg. Hun poliklinieken blijven nog weken open, maar ze kunnen de meeste onderzoeken en (kijk)operaties niet meer uitvoeren. Zo werd de operatie van een darmpatiënt op het laatste moment afgelast. Op de oogheelkunde is een patiënt wel geopereerd aan zijn linkeroog, maar rechts is afgeblazen. Ook wachten tientallen ouderen op injecties in hun oog. Krijgen ze die medicijnen niet, worden ze blind.

Kwaliteit

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg zei gisteren in de Tweede Kamer dat het MC Slotervaart failliet is gegaan omdat zorgverzekeraar Zilveren Kruis meende dat de kwaliteit van zorg niet meer gegarandeerd kon worden. ,,De verbeterplannen waren niet overtuigend voor de zorgverzekeraar. Ondertussen stond de kwaliteit van zorg onder druk door achterstallig onderhoud, doordat leveranciers medicijnen en hulpmiddelen terughaalden en doordat ingehuurd personeel niet meer kwam opdagen.”

Het spoeddebat met minister Bruins is aangevraagd door de PVV en begint vanochtend om 10.15 uur.