Droogteplan moet watertekorten in de toekomst voorkomen
Het kabinet trekt miljoenen uit om grotere waterbassins aan te leggen, zodat Nederland bij nieuwe droge zomers de tekorten van vorig jaar bespaard blijft. Toen zakte het grondwaterpeil zó ver, dat boeren maar ook natuurbeheerders en huizenbezitters in de problemen kwamen.
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) legt 7 miljoen euro extra neer om in zandgebieden water op te slaan. Hierdoor kan het grondwater bij nieuwe periodes van droogte tijdig aangevuld worden. Waterschappen en provincies zullen nog ‘een veelvoud’ van dat bedrag bijleggen om deze klus te klaren.
De enorme droogte van de laatste zomer heeft gezorgd dat het grondwaterpeil in de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland sterk is gedaald. Ook het binnendringende zoute zeewater vormde een probleem voor het drinkwater en de landbouw. En dat moet voortaan echt worden voorkomen, vindt de minister.
Maximaal 2 miljard schade
Vorige zomer moesten we zelfs tankschepen achter de hand houden met zoetwater. We hebben daar nu lessen uit getrokken
Volgens een voorlopige inschatting kan de economische schade door de droogte in 2018 zijn uitgekomen op maximaal 2 miljard euro. Van Nieuwenhuizen: ,,We hopen dus niet dat er gelijk nog zo‘n droge zomer komt, maar we willen daar op voorbereid zijn. Vorige zomer moesten we zelfs tankschepen achter de hand houden met zoetwater. Die maatregel alleen al heeft tonnen gekost. We hebben daar nu lessen uit getrokken.”
Het afgelopen half jaar hielden waterschappen bijvoorbeeld het water van sloten op een hoger peil om het grondwater aan te vullen. En Rijkswaterstaat zorgt dat het waterpeil van het IJsselmeer, onze nationale regenton, op zijn hoogst is tegen de zomer. De drinkwaterbedrijven gaan verder investeren in grotere voorraden water.
Maar er speelt nóg een probleem bij het IJsselmeer: het zout vanaf de Waddenzee werd afgelopen zomer problematisch voor de drinkwaterkwaliteit. Rijkswaterstaat gaat nu verkennen welke maatregelen nodig zijn om verzilting zoveel mogelijk te voorkomen. Zo wordt de sluisbediening in de Afsluitdijk onder de loep genomen.
Zoetwater vasthouden en niet verspillen
,,De maatregelen moeten zorgen dat er geen grote problemen ontstaan in Nederland nu de zomers droger worden", aldus minister Van Nieuwenhuizen. ,,Dat betekent: zo snel mogelijk zoutwater wegwerken en zoetwater vasthouden en niet verspillen.”
De minister neemt niet alleen maatregelen op land om de watervoorraad te garanderen. Ook de scheepvaart moet minder overlast ervaren bij toekomstige droogtes.
De scheepvaart had vorig jaar in de late zomer ook steeds meer last van de droogte, door de alsmaar dalende waterstanden in de rivieren en kanalen. Om schippers beter te informeren, gaat Rijkswaterstaat nu onderzoeken of zij voor een periode van zes tot acht weken verwachtingen kunnen afgeven voor aankomende waterstanden.
Op langere termijn wordt gekeken naar het wegnemen van fysieke knelpunten voor schippers, zodat de rivieren bevaarbaar blijven tijdens droge zomers. Denk aan het uitbaggeren van rivierbodems en het beter monitoren van de vaardiepte.
Zo kon richting het einde van de zomer in 2018 de bevoorrading van benzine deels niet meer via water plaatsvinden. Met name een brandstofdepot in Arnhem kon nauwelijks worden aangevuld. Dat leverde economische schade op, voor ons en onze buurlanden.
Geen hek om Nederland
Minister Van Nieuwenhuizen: ,,Want er staat geen hek om Nederland, dus wat betreft de rivieren is samenwerking tussen landen essentieel.” Ook wijst zij op het binnenstromen van relatief sterke concentraties giftige stoffen in ons land als de waterhoeveelheden afnemen. ,,Dat is natuurlijk zeer onwenselijk.”
Verder is er momenteel een discussie gaande binnen de verschillende waterschappen over het volledig onder water zetten van veenweidegebieden in meerdere provincies. Dit betekent een verlies van belangrijke landbouwgrond. En bedreigt het voortbestaan van boeren.
,,Daar praten we over met het ministerie van Landbouw en de agrarische sector”, geeft de bewindsvrouw op Infrastructuur en Waterstaat aan. Er zijn volgens haar alternatieven voor onder water zetten, zoals onderwaterdrainage. Zo kan in droge perioden slootwater via drains in het perceel worden gebracht. De grondwaterstand zakt dan niet te diep weg. ,,Zulke oplossingen moeten worden bekeken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
38
BBB Zuid-Holland vraagt VVD’er Fred Teeven voor verkenning nieuwe coalitie
Voormalig staatssecretaris van justitie Fred Teeven (VVD) wordt verkenner bij de vorming van een coalitie in de provincie Zuid-Holland. Hij doet dat op verzoek van BBB, de grote winnaar bij de Provinciale Statenverkiezingen afgelopen woensdag. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
PREMIUM
Camera in de kinderopvang: ‘Medewerkers weten dat collega’s kunnen meekijken’
In kinderdagverblijven hangen soms camera’s die vastleggen wat er gebeurt. Maar mogen camera’s de plaats innemen van extra toezicht, dat door personeelstekorten onder druk staat? Het antwoord: in sommige gevallen, als er goede afspraken worden gemaakt.Ede -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten.
-
PREMIUMBBB113
Snelle groei partij kan ongelukken opleveren: ‘BBB zal niet zoals Forum na vier jaar weer zijn verdwenen’
De BBB moet héél veel zetels vullen in alle provincies en de Eerste Kamer. Bij andere partijen die zo snel groeiden, leidde dat al snel tot ongelukken. -
-
-
Voormalig leider D66495
Alexander Pechtold pleit voor afschaffen monarchie: ‘Moet eindigen na Willem-Alexander’
Voormalig D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de politiek zich moet wagen aan de discussie of Nederland nog wel een monarchie moet hebben. Zelf vindt hij het koningschap ‘niet meer houdbaar’ en het zou volgens hem goed zijn als Willem-Alexander de laatste koning is. -
PREMIUMmet video
Politiek verslaggever volgt Oranjes al 25 jaar: ‘Koning maakt eigen regels, daar zijn Nederlanders niet van gediend’
Zo’n 3,5 jaar lang werkte parlementair verslaggever van deze krant Jan Hoedeman aan zijn boek De achilleshiel van de koning, waarin hij de zwaktepunten van koning Willem-Alexander en diens voorganger Beatrix blootlegt en analyseert. Een kwarteeuw volgde hij de ingewikkelde dans tussen politiek en koningshuis.Den Haag