Volledig scherm
Rodrigo Duterte © AP

'Drugsverslaafden en dealers mogen kiezen: cel of de hel'

President Rodrigo Duterte van de Filipijnen is zich bewust van de internationale kritiek op zijn bloedige strijd tegen drugshandel, maar de oorlog tegen handelaren en gebruikers gaat onverminderd voort. Dat zei hij vanmorgen tijdens de jaarlijkse presidentiële toespraak, de zogenoemde State of the Nation. ,,Ze hebben de keuze: cel of de hel."

Duterte vindt dat de critici, in binnen- en buitenland, hun invloed nu eens moeten aanwenden om de inwoners van de Filipijnen af te houden van ongeoorloofd drugsgebruik. ,,De strijd tegen drugs zal niet stoppen en blijft onverbiddelijk", aldus de president, die de wereld van drugshandelaren en -gebruikers een 'jungle met beesten die op onschuldigen jagen' noemde. 

Quote

De strijd tegen drugs zal niet stoppen en onverbidde­lijk blijven

De omstreden president is niet bang voor vervolging, benadrukte hij. ,,Ik ben bereid naar de gevangenis te gaan voor de rest van mijn leven." 

Voorafgaand aan de speech gingen duizenden mensen met rode vlaggen de straat op om te protesteren tegen Duterte. Ze eisen dat hij zich houdt aan zijn verkiezingsbeloften, waaronder het voeren van vredesgesprekken met de communistische rebellen in het land en het verbeteren van de internetsnelheid. 

Drugs

Duterte trad een jaar geleden aan nadat hij beloofd had de Filipijnen van het drugsprobleem te verlossen. Sindsdien zijn er duizenden mensen vermoord, vooral drugsgebruikers. Hij vergeleek zijn strijd eerder met die van Hitler en zei dat hij de 3 miljoen drugsverslaafden in zijn land 'graag zou slachten'. Ondanks alle kritiek is hij vastberaden daar mee door te gaan tot het einde van zijn ambtstermijn.