Duitsland doet het, Nederland overweegt het, maar: wat is 2G dan precies?
Het kabinet overweegt het zogenoemde 2G-beleid te gaan hanteren. Dat zou de bewegingsvrijheid van ongevaccineerden fors aan banden leggen.
Het wordt gedaan in delen van Duitsland, net als in bepaalde sectoren als de horeca in Oostenrijk: het zogenoemde 2G-beleid. Ook ons kabinet heeft de ‘optie’ op tafel liggen. Maar wat is het precies?
Vooropgesteld: het heeft niets met de snelheid van ons internet van doen, 2G staat voor: twee groepen. Namelijk, in de corona-context: de Gevaccineerden en zij die zijn ‘Genezen’, oftewel: zij die het virus hebben doorgemaakt.
In ons land kozen we tot dusver voor de 3G-koers, of 3 groepen. Namelijk gevaccineerd, genezen of getest. Bij de benadering met twee groepen vallen de geteste personen af als potentiële bezoekers van bijvoorbeeld theaters, bioscopen, restaurants en kroegen, het zou dus het einde betekenen van het Testen voor Toegang.
Dát ‘buitensluiten’ van ongevaccineerden maakt het middel ook meteen omstreden: in de Tweede Kamer was bijvoorbeeld eerder nog geen meerderheid voor dat beleid, omdat het vaccinatiedrang of dwang zou opleveren.
Experts
Volgens epidemiologen is 2G inderdaad een fundamenteel andere koers, maar juist om ongevaccineerden te hélpen. Het 3G-systeem probeert besmettingen tegen te gaan, het 2G-systeem houdt ongevaccineerden thuis en beschermt dus alleen die groep. Dat zou van belang kunnen zijn, omdat zij volgens het RIVM veel vaker in het ziekenhuis belanden na besmetting. En dus de zorg zwaarder belasten, verhoudingsgewijs.
Ter illustratie: halverwege oktober kwamen er gemiddeld 84 coronapatiënten per dag het ziekenhuis binnen. Van hen was de helft wél, de andere helft níet gevaccineerd. Maar let op: de ene helft kwam dus voort uit een grotere groep (de gevaccineerden, 84,4% volledig), de andere uit een relatief kleine (de niet-gevaccineerden).
De kans om als volledig gevaccineerd persoon met het coronavirus in het ziekenhuis te worden opgenomen is zeventien keer kleiner dan voor een niet-gevaccineerde. Voor de ic is die verhouding zelfs 1 op 33.
Effect
Hoe efficiënt de 2G-benadering is, staat evenwel nog niet vast. Studies ernaar zijn er nog niet geweest. In Duitsland loopt het aantal infecties ook sinds de invoering van het 2G-beleid nog op, maar vergelijken blijft lastig. In de deelstaat Saksen (geteisterd door besmettingen en met 57,1 procent gevaccineerd) bijvoorbeeld geldt 2G voor grote evenementen, waaronder bijvoorbeeld voetbalwedstrijden, maar weer niet in winkels of op kerstmarkten. Ook op het werk geldt het niet. In Beieren geldt 2G weer wél in de cultuursector. In Berlijn mogen uitbaters en ondernemers zelf kiezen tussen 2- en 3G.
Het OMT in ons land oordeelt dat het een ‘verzwarende maatregel’ zou kunnen zijn, die in het totaal van maatregelen zou kunnen meewegen. Dat doet denken aan hoe het over de avondklok adviseerde: er wordt effect verwacht, maar hoe precies deze het reproductiegetal (de mate van verspreiding van het virus) drukt, is volgens de deskundigen moeilijk te zeggen.
Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Kabinet wil ‘korte klap’: horeca en winkels dicht om 19:00 uur, thuis nog maximaal 4 gasten
Het kabinet neemt maatregelen tegen de agressieve opleving van het coronavirus. Niet-essentiële winkels en horeca moeten drie weken lang dicht om 19:00 uur, mensen wordt gevraagd thuis nog maximaal 4 gasten te ontvangen. En later volgt waarschijnlijk een 2G-beleid, waarbij ongevaccineerden niet welkom zijn. Vandaag hakt het kabinet de knoop door. -
10
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
Rutte tempert verwachtingen: ‘Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken’
Premier Mark Rutte tempert de verwachtingen over het terugbrengen van de asielinstroom naar Europa. ,,Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken”, zei hij vandaag na de ministerraad. -
Met video
Minister Kuipers wil nieuw advies over ‘ernstige’ vogelgriep ‘naar aanleiding van een jonger patiëntje in Ecuador’
Volksgezondheidsminister Ernst Kuipers wil een nieuw advies over de risico’s van vogelgriep, ‘naar aanleiding van een jonger patiëntje in Ecuador’. Een 9-jarig meisje belandde daar onlangs met een longontsteking in het ziekenhuis. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen
-
PREMIUM5 vragen37
Kabinet wil óók stop op subsidies fossiele brandstoffen, maar in ander tempo
Actiegroep Extinction Rebellion heeft alweer de volgende blokkade van de A12 in Den Haag aangekondigd, op zaterdag 11 maart. De activisten zeggen terug te blijven komen tot de ‘subsidie voor fossiele brandstoffen’ stopt. Maar kan dat? -
-
-
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
met video71
Meer patiënten moeten langer wachten op medicijnen door nieuwe maatregel om prijs laag te houden
Duizenden mensen moeten waarschijnlijk langer wachten op nieuwe medicijnen, omdat minister Kuipers van Volksgezondheid maatregelen doorvoert die de kosten moeten drukken. Het gaat om medicijnen die al zijn goedgekeurd voor de Europese markt, maar specifiek in Nederland extra worden bekeken. Ook wordt onderhandeld over de prijs.