Volledig scherm
Foto ter illustratie © EPA

Duitsland: uitzetten bij terreurgevaar mag

Buitenlanders in Duitsland die volgens de veiligheidsdiensten een terreurgevaar vormen, mogen worden uitgezet, ook als er geen sprake is van strafrechtelijke vervolging. Dat heeft de hoogste Duitse rechtbank vandaag bepaald.

Het gaat dan specifiek om mensen die in het Duits 'Gefährder' worden genoemd: personen die bereid zijn - en door de veiligheidsdiensten in staat worden geacht - om in Duitsland een terreuraanslag te plegen. Volgens het federale constitutionele hof in Karlsruhe is het uitzetten van deze personen te rechtvaardigden op basis van de grondwet. 

In Duitsland zijn al diverse terreurgevaarlijke personen weggestuurd, maar de regeling werd nooit eerder getoetst aan de grondwet. Aanleiding voor de uitspraak was de zaak rond een Algerijn die in 2003 naar Duitsland was gereisd. In 2017 werd hij als terreurgevaarlijk bestempeld door de autoriteiten in Bremen, die hem ook uitzetten. Zijn beroep daartegen was vruchteloos.

Kerstmarkt

De 'wegstuurregeling' werd ingevoerd na de aanslagen van september 2001 in de VS. De eerste keer dat er een beroep op werd gedaan was eerder dit jaar in de nasleep van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. Twee mannen die bij een antiterreuractie in Göttingen waren aangehouden, werden uitgezet omdat ze een aanslag in Duitsland zouden voorbereiden. Het ging om een Nigeriaan en een Algerijn, beiden in Duitsland geboren.