Volledig scherm
Edith Schippers op archiefbeeld. © Dijkstra bv

Edith Schippers (VVD) wordt verkenner van de nieuwe formatie

De VVD'er Edith Schippers, nu demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, wordt verkenner van de formatie van de nieuwe regering. Dat liet Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib weten na een overleg met verschillende lijsttrekkers.

Volledig scherm
© REUTERS

De nieuwe Tweede Kamer wordt op 23 maart geïnstalleerd. Na het weekeinde begint Schippers aan haar taak om de mogelijkheden van een nieuw kabinet te verkennen. Dit zei de VVD'er vlak voor een gesprek met voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer. De fractievoorzitters verzochten haar om pas na het weekeinde te beginnen. Die willen even bijkomen na een intensieve campagne. Maandag begint Schippers met het ontvangen van de fractievoorzitters, donderdag brengt ze verslag uit aan de Tweede Kamer.

De hoop bestaat echter dat Schippers haar verkenningsronde eerder afrondt en woensdag de 22e met een rapport komt. De Tweede Kamer kan dan meteen na de installatie over het rapport debatteren. Volgens Arib was er unanieme steun bij de dertien lijsttrekkers voor Schippers. De Tweede Kamervoorzitter zei verder dat er nog geen sprake is van het aanstellen van een formateur of informateur.

De verkenner gaat onderzoeken welke regeringscombinaties mogelijk zijn. Alle fractievoorzitters komen bij haar langs en zullen advies geven. Arib noemde de benoeming van Schippers als verkenner een belangrijke eerste stap in 'een van de belangrijkste processen in onze parlementaire democratie: de formatie'.

Moeizaam

Verschillende politici hebben al aangegeven dat zij een moeizame formatie verwachten, omdat er sowieso vier partijen nodig zijn. Jesse Klaver (GroenLinks) betreurde daarom de dreun die de andere linkse partijen hebben gehad. ,,Het wordt een hele ingewikkelde formatie. Maar wij willen regeren en onze idealen in de praktijk brengen'', aldus Klaver.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra rekent ook op een moeilijke formatie. ,,We moeten de definitieve uitslag afwachten om te kunnen beoordelen met wie we gaan praten. Een zetel meer of minder maakt voor sommige partijen nog heel veel uit.''

Wij hebben al een heleboel mogelijke coalities op een rijtje gezet. Lees hier welke dat zijn. Politiek columnist Frank Poorthuis schreef gisteren al een snelcursus coalitie bouwen. Lees zijn column daarover hier na.