Een nieuw pensioenakkoord: dit verandert er voor jou
Na de goedkeuring van de bonden en na negen jaar polderen ligt er eindelijk een pensioenakkoord op tafel. Maar wat behelst het? We zetten het op een rij.
Delen per e-mail
Aow-leeftijd
In het akkoord staat dat de aow-leeftijd tot 2022 wordt bevroren op 66 jaar en 4 maanden. Deze loopt daarna op tot 67 in 2024, waarmee de stijging veel langzamer is dan gepland. Werkgevers, vakbonden en kabinet gaan onderzoeken of de aow-leeftijd in de toekomst gekoppeld kan worden aan 45 dienstjaren.
Zzp’ers
Met de nieuwe pensioencontracten kunnen zzp’ers straks eenvoudiger pensioen opbouwen. Het wordt fiscaal ook aantrekkelijker om zelf voor pensioen te sparen. Verder hebben de partijen afgesproken dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering komt voor zzp’ers, die nog verder wordt uitgewerkt met ruimte voor uitzonderingen, zoals in de agrarische sector.
Zware beroepen
Mensen met zwaar werk krijgen de mogelijkheid om eerder te stoppen door afspraken in de cao. Voor bepaalde groepen worden afspraken gemaakt waardoor werknemers tot 3 jaar voor de AOW-leeftijd kunnen stoppen. De boete die stond op eerder stoppen wordt deels geschrapt.
Toeslagen voor onregelmatig en zwaar werk kunnen belastingvrij worden gespaard voor eerder stoppen. Ook kunnen hiervoor 100 weken verlof worden opgespaard. Dat was 50 weken. Ook komt er een fonds van 800 miljoen euro voor onder meer investeringen in duurzame inzetbaarheid en scholing. Deze afspraken zijn tijdelijk tot 2025. In de tussentijd wordt gewerkt aan structurele maatregelen.
Pensioenuitkering
Er komt een ander soort pensioenuitkering. Belangrijk verschil met nu is dat pensioenfondsen minder hoge buffers hoeven aan te houden. Daardoor kunnen bij voldoende rendement de pensioenuitkeringen en -opbouw gemakkelijker meestijgen met de prijzen.
Kortingen
De kans op kortingen op de pensioenen wordt kleiner. Afgesproken is dat een korting niet meer nodig is als het pensioenfonds een dekkingsgraad heeft van 100 of meer. Dit geldt momenteel voor de overgrote meerderheid van de fondsen.
Premie
Door afschaffing van de zogenaamde doorsneesystematiek, die de inleg van jongeren nu nog lager waardeert dan die van ouderen, gaat iedereen straks dezelfde pensioenpremie betalen. Afgesproken is dat hierdoor geen groepen erop achteruitgaan. Een stuurgroep houdt in de gaten of het nieuwe contract aan alle afspraken voldoet. Als dit zo is, volgt definitieve wetgeving.
Minimumjeugdloon
Een voor werkgevers relevante maatregel is de beperking van het lage inkomensvoordeel en uitfasering van de regeling voor tegemoetkoming verhoging minimumjeugdloon (jeugd-LIV).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Na de Chinezen komen nu ook de Vietnamezen: nieuw automerk Vinfast naar Nederland
In navolging van de vele Chinese merken maakt dit jaar ook een Vietnaams automerk zijn debuut in Nederland. Vinfast heet het Vietnamese merk, dat na het Chinese MG, Aiways en (binnenkort) Byton en Xpeng de Nederlandse automarkt zal bestormen. -
Update / video
Kabinet scheldt schulden gedupeerde ouders toeslagenaffaire kwijt
Alle schulden die gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire hebben bij overheidsinstanties zoals de Belastingdienst en bij Toeslagen, worden kwijtgescholden. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen vandaag bekendgemaakt. Twee advocaten die gedupeerden bijstaan zetten hun zaken, ondanks de blijdschap bij de ouders, wel door. -
GroenLinksers boos over negeren basisinkomen: ‘Partijbestuur handelt ondemocratisch’
Een groep GroenLinksers is boos op de partijtop. Een motie over het basisinkomen, die op het partijcongres in juni vorig jaar door 96 procent van de leden werd aangenomen, is volgens hen ‘totaal genegeerd’. De groep wil op het partijcongres van zaterdag een motie van treurnis indienen. -
Lot pensioenakkoord in handen FNV-leden
Vakbonden, werkgevers en het kabinet presenteren vanmorgen om 11.00 uur na negen jaar onderhandelen een pensioenakkoord. De AOW-leeftijd gaat daardoor minder snel omhoog. De FNV gaat eerst nog een ledenraadpleging houden voordat de bond besluit in te stemmen. -
PREMIUM
Dit waren de hete hangijzers bij de pensioengesprekken
Na tien(!) jaar praten, dreigen, staken, schorsen, onderhandelen en heronderhandelen over een nieuw pensioenakkoord is het eindelijk zover: werkgevers, werknemers en het kabinet zijn eruit. Dit waren afgelopen decennium de heetste hangijzers.
-
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd. -
Opinie
Geef jongeren plek aan tafel bij het coronabeleid
Jongeren moeten betrokken worden bij het coronabeleid. Bestuurders van jongerenorganisaties van vijf politieke partijen vragen in een open brief aan premier Rutte en minister De Jonge om een plek aan tafel. -
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen.