Een op de vijf Nederlanders heeft migratieachtergrond
Ruim een op de vijf Nederlanders heeft inmiddels een migratieachtergrond, blijkt uit onderzoek van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Volgens het adviesorgaan zal de verscheidenheid naar herkomst van de Nederlandse bevolking de komende decennia nog veel verder toenemen. En dat verloopt niet zonder problemen.
Het aantal inwoners van ons land met een migratieachtergrond steeg van 9,2 procent in 1972 tot 22,1 procent in 2016, blijkt uit het onderzoek dat vanmiddag werd gepubliceerd. Onder mensen met een migratieachtergrond verstaat de WRR personen van wie één of beide ouders zijn geboren in het buitenland.
Waar voorheen grote groepen migranten uit een klein aantal landen zoals Turkije, Marokko, Suriname en de Antillen naar Nederland kwamen, komen er tegenwoordig kleine groepen uit een groot aantal landen. Nu bestaat de top 15 uit onder meer Polen, Syrië, de voormalige Sovjet-Unie, Bulgarije, China, Indië en Duitsland. Vorig jaar woonden er in Nederland mensen met maar liefst 223 verschillende herkomstlanden.
Grote verschillen per gemeente
Tussen gemeenten bestaan grote verschillen, concludeert de WRR. In homogene gemeenten - zoals Urk - zijn er vrijwel geen inwoners met een migratieachtergrond. In agrarische gemeenten - zoals Westland - zijn er veel inwoners met een Poolse of Bulgaarse achtergrond. Randstedelijke gemeenten zoals Amstelveen en Voorschoten hebben door het hoge aantal expats inwoners uit alle delen van de wereld.
In de grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag heeft de meerderheid van de inwoners een migratieachtergrond en is het aantal verschillende herkomstlanden zeer groot.
Problemen
Die verscheidenheid verloopt niet zonder slag of stoot, stelt het adviesorgaan. In buurten met veel verscheidenheid oordelen bewoners minder positief over de verhoudingen in hun buurt en voelen zij zich minder thuis. Dat geldt ook voor personen met een migratieachtergrond.
Daarnaast is de kans op criminaliteit volgens het WRR groter in meer diverse gemeenten, hoewel daar wel een grens aan zit. Zo bestaat er geen verschil in deze kans tussen zeer diverse gemeenten als Rotterdam of Den Haag en gematigd diverse gemeenten als Gorinchem of Helmond.
Aanpassen beleid
Ook als er vanaf vandaag geen enkele immigrant meer bij zou komen, blijft de verscheidenheid naar herkomst onder de bevolking de komende decennia nog toenemen. Dat is volgens de WRR te verklaren door de verschillen in geboorte- en sterftecijfers. De grote verscheidenheid heeft dan ook een 'structureel karakter'.
Dat heeft consequenties voor het beleid rond migratie. 'Beleid dat blijft uitgaan van de klassieke migrantengroepen zal minder effectief zijn, omdat dit steeds minder aansluit op die veranderende werkelijkheid.' Volgens het adviesorgaan moeten de gemeenten de herkomst van de inwoners beter in kaart brengen en erop aansturen dat de verschillende diensten en voorzieningen rekening houden met deze 'culturele veelvormigheid'. Bovendien moeten gemeenten ervoor zorgen dat er beter contact en begrip komt tussen buurtbewoners.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ingewijden: Koning houdt op 1 juli toespraak bij herdenking slavernijverleden
Amsterdam -
128
Minister De Jonge waarschuwt voor oplopende woningnood
De woningnood zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. Daarvoor waarschuwt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. -
Opinie
Kabinet pas op, we zijn te kwetsbaar voor China
Minister Jetten presenteerde onlangs een groot pakket maatregelen voor het klimaat. Maar dat pakket duwt ons land in de richting van afhankelijkheid van China. En dat is een groot risico, stelt Silvio Erkens. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Opinie
Ga van wilsverklaring naar een wensverklaring
In 2020 kwam D66 met het voorstel Voltooid Leven, dat het ouderen mogelijk moest maken stervenshulp te krijgen wanneer zij ‘klaar zijn met leven.’ Een verkeerd antwoord op bestaande vragen, stelt Hilde Palland.
-
PREMIUM95
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
-
-
Meerderheid gloort voor Pensioenwet: jaar uitstel voor overgang naar nieuw pensioenstelsel
Minister Carola Schouten (Pensioenen) is bereid pensioenfondsen tot 2028 de tijd te geven om over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Met deze toezegging komt de CU-bewindsvrouw tegemoet aan bezwaren van de Eerste Kamer, die bang is dat de overgang te snel gaat. Daarmee lijkt de Pensioenwet volgende week bij de stemming op een ruime meerderheid te kunnen rekenen. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.