Volledig scherm
Thierry Baudet (FvD) mag meedoen aan zijn eerste grote tv-debat op 7 maart bij RTL. © ANP

Eerste grote tv-debat voor Baudet

Landelijk politiek leiders domineren de tv-debatten in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. RTL laat als enige Thierry Baudet (FvD) meedoen met de grote jongens, ten koste van Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Grote vraag is: stuurt de VVD premier Mark Rutte in de ring, of maakt fractieleider Klaas Dijkhoff zijn debuut?

CDA-leider Sybrand Buma riep afgelopen zaterdag nog dat ‘andere partijen’ van de komende Statenverkiezingen een landelijke stembusstrijd willen maken. ,,Wij niet!’’, bezwoer hij zijn achterban op het congres in Amsterdam. Desondanks draaft de landelijk CDA-leider komende tijd zeker drie keer op tijdens tv-debatten in de aanloop naar 20 maart.

Het eerste grote debat met landelijke partijleiders is traditiegetrouw bij RTL, op 7 maart. ,,Anders ben je de zoveelste in een rij, dat vinden wij niet leuk’’, zegt hoofdredacteur Harm Taselaar van RTL Nieuws. Deelnemers zijn de acht fractieleiders in de Tweede Kamer die op dit moment de meeste zetels scoren in de peilingen.

Gevoelig

Volledig scherm
Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens het Carré-debat van RTL in 2017. © ANP

Maatstaf van RTL is de Peilingwijzer, gepubliceerd door de NOS, die een gewogen gemiddelde geeft van diverse polls. Gevolg van deze benadering is dat de voorman van de kleinste regeringspartij, ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, niet mag meedoen. Wel van de partij: Thierry Baudet. Zijn Forum voor Democratie is volgens de Peilingwijzer momenteel virtueel de vierde partij van het land.

,,Het ligt gevoelig om op deze manier te bepalen wie er mee mogen doen’’, erkent Taselaar. Meer deelnemers uitnodigen is volgens hem ‘niet te doen’. ,,We willen dat mensen die kijken een beetje wijzer worden. Dan moet je de politici ook wat tijd geven om hun standpunt uit te leggen.’’

Objectieve manier

Quote

Je zoekt ook iets waar heel Nederland naar wil kijken

Marc Belinfante

Het wordt het eerste grote tv-debat voor Baudet, die in de aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen nog niet met de grote jongens mee mocht doen. ,,Ik ben benieuwd hoe hij het gaat doen’’, zegt Taselaar. De ChristenUnie vindt het jammer dat Segers bij RTL ontbreekt, maar protesteert verder niet. ,,Zij maken hun eigen afweging. Onze campagne hangt niet af van één debat bij RTL’’, zegt de woordvoerder van Segers.

Segers doet wel mee bij de EenVandaag op 18 maart en het slotdebat bij de NOS, een dag later. Bij deze debatten geeft het aantal zetels dat partijen haalden bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 de doorslag. Dat is de meeste ‘heldere, objectieve’ manier, vindt politiek verslaggever Marc Belinfante van EenVandaag. ,,Zo kan niemand er moeilijk over doen.’’

Belinfante weet dat er desondanks kritiek zal zijn, vooral omdat het om provinciale verkiezingen gaat. ,,Er zullen mensen zijn die zich afvragen waarom die landelijke lijsttrekkers meedoen. Maar omdat de Eerste Kamer ook wordt gekozen, is er wel degelijk ook sprake van landelijke verkiezingen. En belangrijke ook’’, stelt hij. Daarnaast is het voor een landelijke zender moeilijk om een debat over een regionale kwestie te organiseren, meent ook Taselaar. ,,Je zoekt ook iets waar heel Nederland naar wil kijken.’’

Welkom

De NOS probeert het regionale aspect recht te doen middels een themauitzending met provinciale bestuurders op 11 maart. De omroep laat ook nog de lijsttrekkers van de Eerste Kamer met elkaar in debat laat gaan. Dat gebeurt op 8 maart op de radio, een dag na het RTL-debat.

De landelijke politieke leiders nemen ten slotte op 19 maart deel aan het slotdebat. Iedere partij met Kamerzetels is welkom, al is er een knip gemaakt tussen de grote en de kleine fracties, stelt chef van de Haagse redactie Dominique van der Heyde: de vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nemen het net als bij EenVandaag op tegen de vier grootste oppositiepartijen PVV, GroenLinks, SP, en PvdA. De NOS laat naast fractiegrootte ook de Peilingwijzer meewegen, maar die zorgt niet voor een andere line-up. 

Komende donderdag  vindt de loting plaats wie het één op één tegen elkaar zullen opnemen. De vijf ‘kleinsten’ gaan onderling met elkaar in debat. Van der Heyde: ,,Er komt dus geen debat tussen bijvoorbeeld Baudet en Rutte.’’

Of de premier meedoet is sowieso ongewis. De VVD laat die vraag volgens de debatorganisatoren onbeantwoord. Men gaat er voorlopig maar vanuit dat Klaas Dijkhoff meedoet.

Volledig scherm
Premier Mark Rutte en Sybrand Buma (CDA) na afloop van het Carré-debat in 2017. Het is nog niet duidelijk of Rutte ook meedoet bij de tv-debatten in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. © ANP