Eerste Kamer akkoord met omstreden donorwet

videoIedere volwassene staat straks automatisch geregistreerd als potentiële orgaandonor, tenzij iemand expliciet aangeeft dat niet te willen. Met dat wetsvoorstel van D66’er Pia Dijkstra heeft een krappe meerderheid van de senaat vandaag ingestemd. 

Volledig scherm
Pia Dijkstra wordt gefeliciteerd door partijleider Alexander Pechtold. © AD

Uiteindelijk gingen, na vele uren debatteren en enorme twijfel, 38 senatoren akkoord met het voorstel van Dijkstra, dat meer organen moet opleveren. Nu sterven jaarlijks 150 mensen terwijl ze op de wachtlijst staan voor bijvoorbeeld een lever of nier. Campagnes om mensen over te halen zichzelf vrijwillig als donor aan te melden, leverden afgelopen jaren niet genoeg op.

Een minderheid van 36 senatoren stemde tegen het plan van Dijkstra. Een aantal vindt principieel dat de overheid niet mag bepalen dat een burger zijn organen moet afstaan. Anderen menen dat het wetsvoorstel van Dijkstra te veel rompslomp en kosten oplevert, terwijl de opbrengst onzeker is. SP-senator Arda Gerkens, die vermoedelijk tegen gestemd zou hebben, was afwezig. 

Een motie van senator Nooren (PvdA) om de rolverdeling tussen artsen en nabestaanden te regelen werd ook aangenomen.

'Mijlpaal' 

Pia Dijkstra reageerde verheugd. ,,Ik vind het fijn dat de senatoren uiteindelijk toch hebben ingestemd”, aldus het D66-Kamerlid. Ze benadrukt dat het niet om haar draait. ,,Ik vind het belangrijk voor de mensen die orgaanfalen hebben of die met orgaanfalen te maken krijgen en die op een wachtlijst staan." 

Directeur van de Nierstichting Tom Oostrom spreekt van een mijlpaal: ,,Al jaren strijden wij bij de politiek voor een oplossing van het grote tekort aan donororganen. Dit betekent een doorbraak voor patiënten op de wachtlijst. Mede dankzij de niet-aflatende steun van alle betrokkenen en moed en enorme inzet van initiatiefneemster Pia Dijkstra krijgen honderden patiënten eerder hun leven en hun vrijheid terug.”

Quote

Dit betekent een doorbraak voor patiënten op de wachtlijst

Tom Oostrom, Directeur Nierstichting

Frank de Grave, een van de VVD-senatoren die instemde, vindt dat er in de senaat heel zorgvuldig is nagedacht over het voorstel. Elco Brinkman, fractievoorzitter van het CDA en tegenstemmer, spreekt over een narrow escape . ,,Er is veel onduidelijkheid gebleven, vooral over de positie van nabestaanden. Ik hoop dat dat gevoel niet blijft hangen."     

Invoering

Nu het voorstel door de senaat is, moet zorgminister Bruins gaan werken aan de invoering van de wet en de financiële middelen (in eerste instantie 65 miljoen euro) vinden. Het is de bedoeling dat de nieuwe regels ingaan op 1 juli 2020, vergezeld door een grote campagne.   

Bruins zal vanavond al een brief sturen aan de Tweede Kamer over de geplande strategie en zijn zoektocht naar financiële middelen.

Volledig scherm
Pia Dijkstra © Bron
  1. Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

    Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast konings­paar

    Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.