Volledig scherm
© Hollandse Hoogte / Werry Crone

Eerste Kamer keert zich voor het eerst tegen afspraken uit regeerakkoord

De Eerste Kamer wil een geplande miljoenenbezuiniging van 183 miljoen euro op onderwijs schrappen. Een meerderheid van de senaat, inclusief regeringspartij D66, roept het kabinet op de bezuiniging ongedaan te maken of te verzachten. Het is de eerste keer dat de Eerste Kamer zich keert tegen afspraken die gemaakt zijn in het regeerakkoord.

De senaat is formeel niet gebonden aan het regeerakkoord – alleen de handtekeningen van de Tweede Kamerfracties staan daar onder. Toch is het opmerkelijk dat coalitiepartij D66 een motie van de drie linkse, samenwerkende oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks aan een meerderheid heeft geholpen.

Naast de geplande investeringen die kabinet-Rutte III in het onderwijs wil doen, moet er gelijktijdig ook worden bezuinigd. Het gaat om een bedrag dat oploopt tot in totaal 183 miljoen euro per jaar - van basisscholen tot universiteit. Dat komt omdat het vorige kabinet een gat in de onderwijsbegroting open had gelaten. Het huidige kabinet wil dat gat dichten door ‘doelmatiger’ onderwijs te geven. Het nieuwe kabinet hoopt scholen daarbij zoveel mogelijk te sparen, maar kan niet beloven dat die er helemaal niets van merken. De Tweede Kamer legde zich daarbij neer.

De Eerste Kamer doet dat niet. De motie, het initiatief is van PvdA-senator André Postema, wijst erop dat een geplande bezuiniging niet valt te rijmen met de investeringen die nodig zijn in het onderwijs, bijvoorbeeld voor kleinere klassen. De senaat willen voor de behandeling van de Voorjaarsnota in 2018 antwoord van het kabinet.