Volledig scherm
Ingevroren eicellen bij een eicelbank. © anp

Eiceldonor krijgt vergoeding van bijna 700 euro

Vrouwen die eicellen afstaan, krijgen daarvoor vanaf 1 december een vaste vergoeding van 680 euro. Dat schrijft minister De Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.    

Onderzoekers constateerden vorig jaar september dat de vergoeding door de drie eicelbanken op dat moment (variërend van 750 euro tot 900 euro, plus een reiskostenvergoeding) te hoog was. Een vergoeding van 300 euro plus wat onkosten zou passender zijn.  

De minister schrijft nu: ,,Daarop heb ik de eicelbanken gevraagd om een onderbouwing. Zij zijn gezamenlijk tot een onderbouwd en fair voorstel voor vergoeding gekomen.”

Vast bedrag

Er wordt voortaan een vastgesteld bedrag gehanteerd voor de tijdsinvestering van de donoren (30 uur), aangevuld met een vast bedrag voor indirecte kosten (begeleiding en verzorging na de punctie, één dagdeel). Voor de tijdsinvestering wordt een modaal uurtarief gehanteerd. 

Daarmee komt de totaalvergoeding op 680 euro, meldt de bewindsman op Volksgezondheid. Dit bedrag kan aangevuld worden met aantoonbare onkosten, waaronder reiskosten. De drie eicelbanken zullen deze vergoeding per 1 december 2019 hanteren. 

Er is een groot tekort aan eiceldonors. Deze vrouwen van gemiddeld rond de 30 jaar staan onbevruchte eicellen af aan vrouwen die zelf geen eicellen produceren of van wie de eicellen niet geschikt zijn.