Volledig scherm
GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout geeft een reactie in het Europees Parlement tijdens de uitslagenavond © ANP

Eickhout ziet groene golf in Europa

Bas Eickhout (GroenLinks) is zeer te spreken over de score van de groene partijen in Europa tot nu toe. 

,,Het gaat richting de 70 zetels, terwijl we nu op 50 zitten. Dat geeft ons heel veel extra kracht in het parlement”, zei de lijsttrekker van de Europese Groenen zondagavond na de eerste exitpolls. Hij bespeurt ‘een groene golf’.

Die Grünen kregen in Duitsland de stem van ruim een op de vijf kiezers. “Ongelofelijk groot”, aldus Eickhout. Zijn medelijsttrekker uit Duitsland reageerde euforisch en bedankte alle kiezers.

In Oostenrijk zijn de groenen ondanks een grote crisis weer helemaal terug, vervolgde Eickhout. ,,In Ierland zijn we de grootste in Dublin, en in Nederland hebben we het ook goed gedaan.” GroenLinks stijgt in de exitpoll van 2 naar 3 zetels.

Op het gebied van klimaat, sociaal beleid en democratie zal Europa echt beter moeten, zegt de politicus. ,,Iedereen ziet dat nu rekening moet worden gehouden met de groenen. Dat is heel goed nieuws.”

 1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
  commentaar

  Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

  Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.
 1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
  Opinie

  Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

  In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.