Volledig scherm
GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout geeft een reactie in het Europees Parlement tijdens de uitslagenavond © ANP

Eickhout ziet groene golf in Europa

Bas Eickhout (GroenLinks) is zeer te spreken over de score van de groene partijen in Europa tot nu toe. 

,,Het gaat richting de 70 zetels, terwijl we nu op 50 zitten. Dat geeft ons heel veel extra kracht in het parlement”, zei de lijsttrekker van de Europese Groenen zondagavond na de eerste exitpolls. Hij bespeurt ‘een groene golf’.

Die Grünen kregen in Duitsland de stem van ruim een op de vijf kiezers. “Ongelofelijk groot”, aldus Eickhout. Zijn medelijsttrekker uit Duitsland reageerde euforisch en bedankte alle kiezers.

In Oostenrijk zijn de groenen ondanks een grote crisis weer helemaal terug, vervolgde Eickhout. ,,In Ierland zijn we de grootste in Dublin, en in Nederland hebben we het ook goed gedaan.” GroenLinks stijgt in de exitpoll van 2 naar 3 zetels.

Op het gebied van klimaat, sociaal beleid en democratie zal Europa echt beter moeten, zegt de politicus. ,,Iedereen ziet dat nu rekening moet worden gehouden met de groenen. Dat is heel goed nieuws.”

  1. Rutte: Heb niet de illusie dat we racisme oplossen met wetgeving alleen
    VIDEO

    Rutte: Heb niet de illusie dat we racisme oplossen met wetgeving alleen

    Racisme kan alleen succesvol worden aangepakt als iedere Nederlander daarbij helpt. Dat zei premier Mark Rutte vanmiddag in de Tweede Kamer, waar hij door de oppositie heen was geroepen om ‘leiderschap’ te tonen rond het racisme-incident tijdens een voetbalwedstrijd dit weekend. ,,Heb niet de illusie dat we dit oplossen met wetgeving alleen. Dat kan alleen als we met 17 miljoen mensen zeggen: Dit accepteren we niet meer.’’