Emancipatie is... langer werken!
Vrouwen moeten financieel op eigen benen kunnen staan. En de term genderneutraal moet weg. Voilà, de emancipatieplannen van minister Ingrid van Engelshoven.
Delen per e-mail
Op een vrijdagmiddag, na de ministerraad, kwam minister Ingrid van Engelshoven het ministerie van Algemene Zaken uitgewandeld. Buiten trof ze een basisschoolklas. De kinderen klampten haar woordvoerder aan. ,,Van welk ministerie bent u minister?", wilden ze van hem weten. De anekdote illustreert het punt van de Emancipatieminister: er valt nog een wereld te winnen. Rolt met de ogen: ,,Hier komt ook wel eens post binnen die geadresseerd is aan ‘De heer van Engelshoven’.”
In haar Emancipatienota staat dat vrouwen met een deeltijdbaan meer uur moeten gaan werken, zodat ze minimaal het minimumloon verdienen en financieel onafhankelijk zijn. Nu is 48 procent van de vrouwen dat. Veel te weinig, vindt Van Engelshoven. Werkgevers moeten vrouwen vaker het aanbod doen om méér uur te gaan werken. Het kabinet gaat dat stimuleren door het vaderschapsverlof uit te breiden, te investeren in kinderopvang en maakt het fiscaal lonend om extra uren te werken.
,,We gaan niemand dwingen hoor. Maar het geeft je vrijheid om je eigen keuzes te maken en maakt weerbaar voor life events – scheiding, overlijden van je partner, huiselijk geweld – waardoor je er in je eentje voor komt te staan.”
U komt met uw emancipatieplannen in de week dat SP-Kamerlid Nine Kooiman vertrekt omdat ze het Kamerwerk moeilijk kan combineren met het moederschap. Wat dacht u toen?
,,Dat is altijd een persoonlijke afweging. Volksvertegenwoordiger zijn is geen deeltijdbaan, dat ben je elke dag van de week. Maar ik vond het wel jammer. En ik dacht: als je nou in zo’n fractie merkt dat het voor een Kamerlid – een jonge vader of jonge moeder – een worsteling is, kun je dan niet met elkaar kijken hoe daar een mouw aan te passen is zodat het toch te combineren is? Juist bij dit soort publieke functies hoop je dat vrouwen hun voorbeeldrol kunnen blijven vervullen.”
Begrijp ik nu goed dat u wilt dat wij in verhalen over gezinnen een ‘regenbooggezin’ of gezin waarbij de man het huishouden bestiert moeten uitzoeken?
,,Ik wil u tot niks verplichten! Het zou heel slecht zijn als de minister de pers dingen zou voorschrijven, in dat land wil ik niet wonen. Maar we moeten echt werken aan het doorbreken van de traditionele rolpatronen. We leven niet meer in de jaren vijftig. Laat dat ook zien! Ik hoop dat op redacties het gesprek wordt gevoerd. Als het gaat om mantelzorg, waarom zien we dan altijd een vrouw? Als een reclamebureau een stofzuiger probeert te verkopen, waarom moet er dan een vrouw achter staan? De Luizenmoeder – die dan weer niet De Luizenvader heet – hield ons een spiegel voor door die patronen te laten zien. Ik wil ook in gesprek met uitgevers van schoolboeken. Waarom moeten we altijd het traditionele gezin zien?"
Als een reclamebureau een stofzuiger probeert te verkopen, waarom moet er dan een vrouw achter staan?
Actiegroep ‘Gezin in Gevaar’, die deze week een folder bij het christelijke Reformatorisch Dagblad liet bezorgen tegen de Suitsupply-reclame met twee zoenende mannen, vindt van wel.
,,Hoezo is het gezin in gevaar?! We moeten af van het stereotype dat een gezin een man, een vrouw en kinderen is. Een gezin kan ook uit twee mannen of twee vrouwen bestaan, of een eenoudergezin zijn. Het maakt mij boos, omdat ik mee kan voelen met de pijn die dat teweeg brengt in gezinnen met een andere samenstelling. Voor de wet zijn ze gelijk, maar sommige groepen vinden dat niet. Ik vind dat ik daar als minister van Emancipatie dan ook mijn vinger over moet opsteken.”
Tegelijkertijd schrijft u dat burgers ‘de vrijheid moeten hebben om hun leven in te richten zoals zij dat willen’. Kennelijk wil een groep burgers niet met homoseksualiteit worden geconfronteerd.
,,Iedereen mag eigen opvattingen hebben. Maar dit is de wet. We hebben in dit land met elkaar afgesproken dat we gelijkwaardigheid willen. Als je vindt dat een man en een vrouw elkaar mogen kussen op straat, dan mogen twee mannen en twee vrouwen dat óók.”
U wilt af van de term genderneutraal en spreekt over genderdiversiteit. Waarom?
Lachend: ,,Genderneutraal was ook niet echt een populaire term. En er zijn wel degelijk verschillen tussen mannen en vrouwen. Dat zie je vooral in de gezondheidszorg. Denk aan hart- en vaatziekten, die bij vrouwen voor andere symptomen zorgen. Het is allemaal te vaak nog op mannen gericht. Een erectiestoornis zien we als een groot probleem dat meteen behandeld moet worden, maar als een vrouw in de overgang is, moet ze daar maar gewoon mee omgaan en niet over zeuren.”
Verder in het nieuws
-
‘Plastic volledig recyclebaar in 2025’
Plastic producten voor eenmalig gebruik en verpakkingen op de Nederlandse markt moeten in 2025 volledig recyclebaar zijn. Deze ambitie staat in een plastic pact tussen overheid en bedrijfsleven. Ook kan tegen die tijd een vijfde minder plastic worden gebruikt dan in 2017. -
Denk-Kamerlid Azarkan niet vervolgd voor nep-PVV-banner
Denk-Kamerlid Farid Azarkan wordt niet vervolgd voor het plaatsen van een banner op internet die afkomstig leek van de PVV. -
Extra geld voor klimaatmaatregelen monumenten
Kabinet, provincies en gemeenten trekken in totaal 40 miljoen euro uit om uit te zoeken hoe historische stads- en dorpskernen energieneutraal en duurzaam kunnen worden. Het geld moet ook gebruikt worden om het historisch erfgoed ook voor de toekomst veilig te stellen. -
Kamer wil kindermisbruikers tijdelijk paspoort afpakken
Nederlandse kindermisbruikers mogen zolang ze onder overheidstoezicht staan geen paspoort hebben. Daarvoor pleit een meerderheid van de Tweede Kamer. Dat schrijft De Telegraaf. -
Blok: Amerikaanse sancties vanwege pijplijn zouden ‘zeer onjuist’ zijn
Als de Verenigde Staten sancties opleggen aan Nederlandse bedrijven vanwege de Russische gaspijplijn zou dat ‘zeer onjuist’ zijn. ,,De bedrijven die er aan meewerken, houden zich aan internationale regelgeving’’, zo reageerde minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vanavond in een Kamerdebat op het dreigement van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra.
-
PREMIUM
ANGELA KIJKT TV Mag ik even smalend lachen, heren van Denk?
Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op televisie. -
CDA en VVD twijfelen over Planbureau: ‘Ze zaten er al vaker naast’
Regeringspartijen VVD en CDA nemen geen genoegen met de uitleg van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat het allemaal wel meevalt met het gebruik van verouderde gegevens. De klimaatrekenaars van het kabinet stellen dat het gebruik van die cijfers geen kwaad kan bij het doorrekenen van het klimaatakkoord. VVD en CDA wijzen er echter op dat het PBL er de afgelopen jaren al meermaals naast zat. -
GroenLinks: Schaf vluchten tussen Amsterdam en Brussel af
GroenLinks wil dat lijnvluchten tussen de luchthavens van Amsterdam en Brussel totaal worden afgeschaft. Dat opmerkelijke verzoek doet de partij morgen in de Tweede Kamer aan het kabinet.