En daarom stemmen wij dus op een woensdag

VIDEOVerkiezingen in Nederland zijn bijna altijd op een woensdag. Dit gebruik staat nergens in de wet, maar is in de loop der jaren zo gegroeid. De reden is vooral praktisch.

Veel stemlokalen zijn gevestigd in basisscholen. Omdat veel kinderen woensdagmiddag vrij zijn, worden deze scholen die dag het minst belast.

Daarnaast wil de regering dat zoveel mogelijk kiesgerechtigden hun stem uitbrengen. Uit religieuze overwegingen vallen daarom de vrijdag, zaterdag en zondag af. Op de zondag komen orthodoxe christenen mogelijk niet naar het stemlokaal vanwege de zondagsrust. De vrijdag en zaterdag zijn niet geschikt vanwege de viering van de sabbat, die op vrijdag bij zonsondergang begint.

Noodzakelijke voorbereidingen

De maandag valt ook al af, omdat de noodzakelijke voorbereidingen die nodig zijn dan in het weekend getroffen zouden moeten worden. Blijven over de dinsdag, woensdag en donderdag. De lagere belasting van scholen op woensdag geeft dan de doorslag.

Overigens wordt in Nederland bij de Europese Verkiezingen doorgaans op donderdag gestemd. Reden daarvoor is dat deze verkiezingen in een bepaalde periode móeten plaatsvinden, waarbij de woensdag (en ook de dinsdag) afvallen. Dit is ook de reden dat Nederland vaak eerder stemt dan andere Europese landen, waar veel vaker in het weekend wordt gestemd.

Volledig scherm
Het stembureau wordt klaargemaakt. © Jan van Eijndhoven/ BeeldWerkt