Volledig scherm
Vluchtelingen in het opvangkamp Moria op Lesbos. © ANP

EU-Hof: Hongarije en Slowakije moeten asielzoekers opnemen

Hongarije en Slowakije móeten asielzoekers uit Griekenland en Italië opnemen. Beroep daartegen van de twee regeringen werd vanmorgen door de Europese rechter in alle opzichten verworpen.

Het omstreden besluit gaat over de overname van in totaal 160.000 asielzoekers uit Griekenland en Italië, twee lidstaten die de afgelopen twee jaar compleet onder de voet werden gelopen. Na veel gesoebat besloten de 28 EU-landen in het najaar van 2015 om de twee lidstaten te hulp te snellen en een aanzienlijke groep asielzoekers te spreiden over de rest van Europa. 

Er waren meer Oost-Europese landen die grote moeite hadden met dit spreidingsbesluit, maar alleen Hongarije en Slowakije stapten naar de rechter. Die zegt dat het besluit volgens de regels genomen is – niet éénparig, maar wel met een gekwalificeerde meerderheid – en het dus nu gewoon moet worden uitgevoerd.

Brussel (de Europese Commissie) heeft ontzettend hard moeten trekken om de asielzoekers uit de twee landen herplaatst te krijgen, want ook sommige West-Europese landen namen maar mondjesmaat asielzoekers op. Griekenland en Italië, die met de grote mep bleven zitten, legden dat uit als een gebrek aan solidariteit.