Volledig scherm
Nederlandse pulsvissers aan het werk. © ANP

EU-lidstaten voor verbod pulsvisserij

De EU-lidstaten hebben ondanks verzet van Nederland ingestemd met het politieke akkoord dat vorige week werd bereikt over de pulsvisserij. Alleen het Europees Parlement kan een definitief verbod per 1 juli 2021 voor de Nederlandse pulsvissers nog voorkomen. Dat stemt daar naar verwachting eind maart over.

Een ruime meerderheid van de ambassadeurs van de EU-lidstaten in Brussel zette vandaag het licht op groen voor de nieuwe richtlijn. Daarin is bepaald dat 5 procent van de Nederlandse kottervloot nog pulstuig mag gebruiken tot het definitieve verbod in 2021. De rest van de vergunningen vervalt. Nu varen er tachtig Nederlandse pulsvissers, hoeveel er precies zullen overblijven is nog niet bekend. De pulsvisserij is een techniek waarbij met stroomstootjes platvissen worden gevangen.

De kans dat het Europees Parlement volgende maand in Straatsburg tegen het akkoord stemt is klein, menen diplomaten in Brussel. Begin april komt de richtlijn nog één keer ter stemming bij de EU-ministers, maar dat is een formaliteit.

Den Haag is ‘teleurgesteld’ over het verbod, staat in een toelichting op de Nederlandse tegenstem. ,,Wij menen dat de ontwikkeling van innovatieve technieken zoals de puls vitaal is om de uitdagingen in de vissector het hoofd te kunnen bieden.’’ Ook wijst Nederland op de ‘grote sociaal-economische gevolgen voor de betrokken vissers’.

Volgens Den Haag moeten huidige en toekomstige beslissingen over het visserijbeleid ‘gebaseerd zijn op de beste wetenschappelijke kennis die beschikbaar is’. Volgens EU-bronnen is Duitsland, dat zich onthield van stemming, het daarmee eens.

  1. Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-drama

    Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-dra­ma

    Nederland is ‘absoluut’ bereid om, in EU-verband, de handelsbetrekkingen met Brazilië als drukmiddel in te zetten zodat de gigantische ontbossing in het Zuid-Amerikaanse land een halt wordt toegeroepen. Dat zei minister Kaag (Buitenlandse handel) vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Frankrijk en Ierland dreigen al met het opzeggen van een handelsverdrag, Duitsland en Noorwegen hebben steun bevroren.