Volledig scherm
Vice-Commissievoorzitter Valdis Dombrovskis. © EPA

Europa wil eigen muntfonds en eigen minister van Financiën

Europa wil een eigen IMF en een eigen minister van Financiën. Dat zijn twee stappen die de Europese Commissie vanmiddag voorstelde aan de lidstaten om de economische en monetaire samenwerking verder uit te bouwen. 

,,De momenteel goed draaiende economie is een goed moment om daar werk van te maken”, aldus vice-Commissievoorzitter Valdis Dombrovskis, verantwoordelijk voor de euro, bij de presentatie van de voorstellen. ,,Er is geen betere tijd om het dak te repareren dan wanneer de zon schijnt”, aldus ook Commissievoorzitter Juncker. 

De EU-minister van Financiën coördineert het werk van de nationale ministers en vertegenwoordigt de Unie naar buiten, ongeveer zoals buitenlandchef Federica Mogherini dat nu op haar terrein doet. Maar hij of zij wordt meteen ook voorzitter van de eurogroep. Dat zou betekenen dat de maandag benoemde Portugees Mário Centeno, die half januari Jeroen Dijsselbloem opvolgt, de laatste eurogroepvoorzitter-oude-stijl is. Als het aan Brussel ligt wordt de nieuwe EU-minister benoemd tegelijk met de rest van de volgende Commissie na de Europese verkiezingen van voorjaar 2019. 

Reddingsplan

Het Europese IMF, een voortzetting van het al bestaande noodfonds ESM (Europees Stabiliteits Mechanisme), stelt Europa in staat om doelmatiger en beter gecontroleerd eventuele toekomstige probleemlanden te redden, aldus Dombrovskis. 

Over de manier waarop dat met Griekenland gebeurde, verscheen kort geleden een zeer kritisch rapport van de Europese Rekenkamer. De Commissie wil verder de tekortafspraken in het Unierecht opnemen en experimenteren met een steunprogramma voor structurele hervormingen. Dat zou hard nodig zijn om landen die achterblijven met hun hervormingen tot meer vaart aan te zetten. Brussel denkt in de opstartfase toe te kunnen met 300 miljoen.

De ideeën bouwen deels voort op het zogenaamde ‘vijf-presidentenrapport’, waarin de voorzitters van Europese raad, Commissie, Centrale Bank, Parlement en eurogroep (toen dus nog Dijsselbloem) al een lange-termijnvisie op de economische en monetaire unie neerlegden. De Franse president Macron voegde er meteen na zijn benoeming zijn ideeën aan toe en wist voor een aantal ervan ook kanselier Merkel te interesseren. Een eerste discussie erover is volgende week op een speciale eurotop.