Volledig scherm
© -

Europees onderzoek: Nederlander zit totaal niet te wachten op Nexit

Nederland zit totaal niet te wachten op een Nexit. Dat blijkt volgens het Europees Parlement uit de meest recente Eurobarometer-peiling, uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar. Liefst 86 procent van de Nederlanders zou als er nu een referendum wordt gehouden, tegen de uittreding van ons land uit de Europese Unie (EU) stemmen.

Slechts acht procent zou vóór een Nexit stemmen, zes procent heeft geen mening. De 86 procent van Nederland is het hoogste percentage van de hele EU. Gemiddeld ziet 68 procent van de Europeanen het liefst dat zijn land lid van de EU blijft. De peiling van Kantar werd vorige maand uitgevoerd.

Waar Nederland ook in ‘uitblinkt’: nergens is de onwetendheid over de datum van de naderende Europese verkiezingen groter. Slechts twaalf procent van de Nederlanders wist vorige maand op te lepelen dat die verkiezingen in mei (op de 23e) zullen plaatsvinden. Ter vergelijking: volgens de onderzoekers was in Malta meer dan tweederde van de bevolking daarvan op de hoogte en was het gemiddelde in Europa 38 procent.

Klimaatverandering

Ruim zes op de tien geenquêteerde Nederlanders gaf aan te gaan stemmen. Aanpak van de klimaatverandering is daarbij het belangrijkste thema: 68 procent van de kiezers wil dat thema terugzien in de aankomende campagne. 

Relatief veel landgenoten, namelijk 84 procent, zien de EU als ‘een goede zaak’. Dat is over heel Europa zestig procent. Slechts een krappe meerderheid vindt dat zijn of haar stem meetelt in de EU.  

De Eurobarometer wordt opgesteld op basis van ongeveer duizend interviews in ieder land. De Nederlandse resultaten zijn hier terug te vinden.