Volledig scherm
Fleur Agema van de PVV stelde vragen aan de minister van Volksgezondheid Edith Schippers (foto) over het bericht dat de onderhandelingen over Orkambi opnieuw zijn geklapt. © Dijkstra bv

Fabrikant: Toch geen deal over vergoeding medicijn tegen taai slijm

OrkambiEr is toch nog geen overeenkomst tussen de Amerikaanse farmaceut Vertex en het ministerie van Volksgezondheid over de vergoeding van Orkambi, een middel tegen taaislijmziekte. Dat bevestigt het bedrijf vanavond in een email na dagenlange verwarring over de status van het dossier. 

Quote

Vertex is zich bewust van de verwarring die in de media is ontstaan door speculatie. We blijven uiteraard zoeken naar een oplossing.

Vertex Pharmaceuticals

,,Vertex is zich bewust van de verwarring die in de media is ontstaan door speculatie. We blijven uiteraard zoeken naar een oplossing. Naar aanleiding van het standpunt van VWS eerder deze week, hebben we verzoeken ontvangen voor aanvullende informatie waar we op willen reageren. Momenteel is het niet gepast om meer informatie te delen over lopende discussies."

De Amerikaanse medicijnenmaker benadrukt er open voor te staan 'de minister of haar opvolger waar dan ook te ontmoeten, met het doel om dit te bespreken om tot een positief resultaat te komen voor patiënten en hun families'.

Levenslang slikken

 In Nederland gaat het om zo'n 750 patiënten, die het middel levenslang moeten slikken. Volgens patiëntenorganisaties hebben deze zieken hun hoop gevestigd op vergoeding van het nieuwe medicijn. Zij zouden daardoor minder taai slijm aanmaken, waardoor ze meer lucht, krijgen, minder infecties oplopen en een betere conditie opbouwen.

Minister Schippers deed de fabrikant afgelopen maandag het laatste aanbod: ze is bereid, afhankelijk van het aantal patiënten dat het middel straks mag gebruiken, 34 tot 46 miljoen euro per jaar te betalen. Vertex gaf tegen de bewindsvrouw aan dit bod af te wijzen, maar schermde later in e-mails aan Kamerleden dat er wel bereidheid zou zijn tot een deal binnen deze bandbreedte. 

Beurswaarde 39 miljard

De maker, het Amerikaanse Vertex Pharmaceuticals, is al jaren verlieslatend. De beurswaarde op de Nasdaq schommelt rond de 39 miljard dollar en eind vorig jaar zat er 1,4 miljard dollar in kas. De topman, Jeffrey Leiden, verdiende in 2016 in totaal 17,4 miljoen dollar.