Volledig scherm
De eerste F-35, ook wel bekend als de Joint Strike Fighter, landde 31 oktober op Vliegbasis Leeuwarden. © ANP

Feestje voor eerste JSF-toestel kostte 500.000 euro

Defensie heeft 500.000 euro betaald voor het feestelijke onthaal van de eerste F-35 in Nederland. Eind oktober landde het gloednieuwe gevechtsvliegtuig, ook wel bekend als de Joint Strike Fighter (JSF), op Vliegbasis Leeuwarden.

Dat feestje verliep niet geheel volgens plan. De F-35 landde later dan gepland. Na de landing werd het toestel door de brandweer onthaald met blusschuim in plaats van water: een brandweerman drukte per ongeluk op de verkeerde knop. Defensie vreesde dat de motoren door het blusschuim waren beschadigd, maar dat bleek na onderzoek niet het geval.

Staatssecretaris Visser van Defensie laat nu weten dat het feestelijke onthaal ongeveer een half miljoen euro heeft gekost. Daarin zitten ook de kosten van zogenoemde ‘roll-outceremonies’ bij vliegtuigbouwer Lockheed Martin in de Verenigde Staten en vliegtuigbouwer Leonardo in Italië. ‘De ceremoniële activiteiten in de Verenigde Staten en Italië werden deels door de gastheer zelf betaald’, meldt Visser aan de Tweede Kamer.

Bij het onthaal in Leeuwarden waren meer dan tweeduizend gasten uitgenodigd. De hele top van Defensie was aanwezig.

Mankementen

De omstreden aankoop van de F-35 (van ruim 6 miljard euro) ging niet zonder slag of stoot. Politieke partijen raakten er maar niet over uitgepraat voordat de luchtmacht in 2013 een bestelling mocht plaatsen voor 37 toestellen. Daar werden onlangs negen toestellen aan toegevoegd.

De reputatie van wat jarenlang de Joint Strike Fighter heette, kreeg het bovendien flink te verduren door een aanhoudende stroom onheilspellende berichten over technische tekortkomingen en mankementen die moesten worden opgelost.

  1. WO in Actie luidt noodklok over structureel overwerk op universiteiten, doet melding bij inspectie

    WO in Actie luidt noodklok over structu­reel overwerk op universi­tei­ten, doet melding bij inspectie

    Hoogleraren, docenten en ondersteunend personeel bij universiteiten werken gemiddeld 12 tot 15 uur per week langer dan hun contract voorschrijft, zonder dat ze daarvoor worden betaald. Volgens WO in Actie dreigt de toppositie van Nederlandse universiteiten in gevaar te komen. De universitaire actiegroep meldt dat structurele overwerk samen met vakbonden FNV en AOb vandaag bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.