Volledig scherm
Sybrand van Haersma Buma © ANP

Felle kritiek op nieuwe regering vanwege negeren referendum

Politici en burgers uiten felle kritiek op het plan van de nieuwe regering om het raadgevend referendum over de aftapwet te negeren.  ,,Het zou toch raar zijn om tegen mensen te zeggen: u mag wel gaan stemmen maar wat de uitslag ook wordt, we doen er toch niks mee", aldus Jesse Klaver.

GroenLinks wil helderheid van premier Rutte over het bericht in de Volkskrant dat het CDA, de VVD en de ChristenUnie voornemens zijn om de uitslag van het referendum over de sleepwet te negeren. Voor het debat over de regeringsverklaring aanstaande woensdag, moet premier Rutte de Kamer in een brief laten weten of hierover in de coalitie afspraken zijn gemaakt.

Op sociale media schrijven veel burgers dat zij door dit soort uitspraken het vertrouwen in politici verliezen. ,,Wat heeft het nog voor zin om te stemmen als ze toch niet luisteren?"

'Sleepwet gaat door'

CDA-leider Sybrand Buma stelde in een interview in de Volkskrant dat het kabinet niets zou doen met de uitslag van het referendum. ,,Hier ga ik uiteindelijk de keuze maken dat we dit referendum niet beschouwen als een echt referendum. Ik wil dat de sleepwet doorgaat."

Volgens Buma denkt de rest van de coalitie er ook zo over. Hij noemt het referendum 'een rest uit het verleden' en ziet daarom ook niet goed hoe de uitslag moet worden overgenomen.

Volgens de CDA-leider leent het onderwerp zich ook niet voor een volksraadpleging. Hij noemt de wet  buitengewoon complex met grote gevolgen als het niet doorgaat. Buma vindt dat daar niet enkel met een ja of een nee over moet worden gestemd.

Burgers aftappen

Het referendum zal plaatsvinden in maart volgend jaar, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. Maar ook dat klopt gewoon niet, meent Buma. Niet in iedere gemeente vinden dan verkiezingen plaats. ,,Op sommige plekken krijgt je dus een opkomst van 10 procent voor het referendum en op andere plekken van 70 procent."

De aanvragers van het referendum spreken van de 'sleepwet', omdat de wet het mogelijk maakt om bij het volgen van verdachten ook de communicatie van onschuldige burgers af te tappen. Volgens de regering zijn er genoeg waarborgen ingebouwd om misbruik van die gegevens te voorkomen. Diverse instanties, waaronder de Raad van State en de Raad voor de Rechtspraak, hebben zich kritisch uitgelaten over de wet.