Felle kritiek op nieuwe regering vanwege negeren referendum
Politici en burgers uiten felle kritiek op het plan van de nieuwe regering om het raadgevend referendum over de aftapwet te negeren. ,,Het zou toch raar zijn om tegen mensen te zeggen: u mag wel gaan stemmen maar wat de uitslag ook wordt, we doen er toch niks mee", aldus Jesse Klaver.
GroenLinks wil helderheid van premier Rutte over het bericht in de Volkskrant dat het CDA, de VVD en de ChristenUnie voornemens zijn om de uitslag van het referendum over de sleepwet te negeren. Voor het debat over de regeringsverklaring aanstaande woensdag, moet premier Rutte de Kamer in een brief laten weten of hierover in de coalitie afspraken zijn gemaakt.
Op sociale media schrijven veel burgers dat zij door dit soort uitspraken het vertrouwen in politici verliezen. ,,Wat heeft het nog voor zin om te stemmen als ze toch niet luisteren?"
'Sleepwet gaat door'
CDA-leider Sybrand Buma stelde in een interview in de Volkskrant dat het kabinet niets zou doen met de uitslag van het referendum. ,,Hier ga ik uiteindelijk de keuze maken dat we dit referendum niet beschouwen als een echt referendum. Ik wil dat de sleepwet doorgaat."
Volgens Buma denkt de rest van de coalitie er ook zo over. Hij noemt het referendum 'een rest uit het verleden' en ziet daarom ook niet goed hoe de uitslag moet worden overgenomen.
Volgens de CDA-leider leent het onderwerp zich ook niet voor een volksraadpleging. Hij noemt de wet buitengewoon complex met grote gevolgen als het niet doorgaat. Buma vindt dat daar niet enkel met een ja of een nee over moet worden gestemd.
Burgers aftappen
Het referendum zal plaatsvinden in maart volgend jaar, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. Maar ook dat klopt gewoon niet, meent Buma. Niet in iedere gemeente vinden dan verkiezingen plaats. ,,Op sommige plekken krijgt je dus een opkomst van 10 procent voor het referendum en op andere plekken van 70 procent."
De aanvragers van het referendum spreken van de 'sleepwet', omdat de wet het mogelijk maakt om bij het volgen van verdachten ook de communicatie van onschuldige burgers af te tappen. Volgens de regering zijn er genoeg waarborgen ingebouwd om misbruik van die gegevens te voorkomen. Diverse instanties, waaronder de Raad van State en de Raad voor de Rechtspraak, hebben zich kritisch uitgelaten over de wet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Haardvuur in het Witte Huis, bagger in eigen land en raketten voor Oekraïne
Premier Rutte was ‘on tour’ deze week, maar wat leverde dat bezoek aan Davos en het Witte Huis nou precies op? En dreigt ondertussen wéér een multinational ons land te verlaten? -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
Rekenkamer: kabinet geeft Tweede Kamer geen totaalbeeld klimaatmiljarden
Doordat het kabinet geen duidelijk en eenduidig totaalbeeld kan geven van hoeveel er aan klimaatmaatregelen wordt uitgegeven, weet de Tweede Kamer niet hoeveel er precies wordt uitgegeven. Tot die conclusie komt de Algemene Rekenkamer (ARK) na eigen onderzoek. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Minister en Tweede Kamer willen meer aandacht voor Holocaust op school
Scholen moeten meer aandacht geven aan de Holocaust. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat na onderzoek waaruit blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse jongeren twijfelt aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Minister Wiersma (Onderwijs) wil ‘steviger inzet'.
-
Rutte tempert verwachtingen: ‘Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken’
Premier Mark Rutte tempert de verwachtingen over het terugbrengen van de asielinstroom naar Europa. ,,Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken”, zei hij vandaag na de ministerraad. -
-
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
PREMIUMOnder politici
Het roer moet om bij jeugdzorg, vindt iedereen, maar een ingreep blijft toch uit
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: als Rijk en gemeenten elkaar niet meer vertrouwen.