Finish coronacrisis nu echt in zicht: testen en isoleren
‘hopelijk ergens na de kerst’ overboord
Krap drie jaar na de eerste patiënt stevent Nederland af op een leven zonder coronaprotocollen. Als de huidige situatie doorzet, hopen OMT en MIT halverwege januari over te kunnen gaan op het loslaten van de laatste test- en isolatie-adviezen.
Dat meldden Jolande Sap, voorzitter van het Maatschappelijk Impact Team (MIT) en OMT-voorzitter Jaap van Dissel dinsdag tijdens een vragenronde over het coronavirus in de Tweede Kamer. ,,We snakken allemaal naar de volgende fase", aldus Sap. ,,En als de tijd rijp is, we hopen ergens na de kerst, zouden we graag het advies geven over afschaling van de laatste adviezen, waaronder het test- en isolatieadvies.”
Van Dissel gaat op zijn vroegst uit van ‘halverwege januari’ voor zo’n gezamenlijk advies, meldt hij op vragen van deze nieuwssite. Het coronabeeld is al tijden rustig, maar voor het loslaten van de allerlaatste gedragsregels is het nog net te vroeg, denkt de voorzitter van het OMT. ,,De winter is altijd wat riskanter. Dus je wil wat langere tijd zien of het inderdaad blijft voortkabbelen.”
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij
In de volgende, endemische fase is het coronavirus geen epidemie meer en gelden er ook geen speciale restricties meer. In dat geval zou er dus niet meer getest hoeven te worden, niet thuis, en ook niet in de laatst overgebleven GGD-testlocaties. Ook de thuisblijf-protocollen verdwijnen dan, al benadrukken experts dat handen wassen en afstand houden bij klachten verstandig is.
De coronapandemie is nu een jaar na de laatste harde lockdown compleet van gedaante gewisseld. De omikronvariant veranderde het hele spel, met veel meer infecties maar vaak minder ernstige ziekte. ,,Sinds ruim een jaar hebben we te maken met omikron en de nakomelingen”, zegt Van Dissel. ,,Die nieuwe subtypes zorgen soms voor een klein piekje, maar als dit beeld doorzet en niet tot grote uitbraken leidt, dan wordt het nog rustiger.”
Het het aantal geregistreerde infecties schommelt rond de 800 per dag (maar dat is een onderschatting omdat er amper getest wordt). En met 334 per week is het het aantal nieuwe ziekenhuisopnames ook al een poosje stabiel. Dat is beperkt: tijdens eerdere coronagolven kwamen er geregeld meer dan 300 patiënten binnen per dag.
Tijdens de najaarsronde zijn nu vier miljoen prikken gezet, bijna 60 procent van de 65-plussers heeft de laatste vaccinatie gehaald. Volgens gegevens van het RVIM verkleint deze prik de kans op ziekenhuisopname met 64 procent. ,,Nog altijd is het aantal ziekenhuisopnames onder niet-gevaccineerden veruit het grootst.”
Lees verder na de foto
Van Dissel waarschuwt tegelijkertijd wel voor al te veel optimisme - ook na eerdere nare verrassingen deze pandemie. Zo is onduidelijk of versoepelingen in China de opkomst van een nieuwe coronavariant kunnen aanjagen, ook is niet zeker dat het huidige omikrontype dominant blijft. ,,Het is zoals de kleine lettertjes in reclames: resultaten kunnen nog tegenvallen, we hebben geen kristallen bol.”
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMOnder politici
Het roer moet om bij jeugdzorg, vindt iedereen, maar een ingreep blijft toch uit
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: als Rijk en gemeenten elkaar niet meer vertrouwen. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Gezocht: partijvoorzitter van Volt (v)
Politieke partij Volt heeft grote moeite met het vullen van een nieuw partijbestuur. Het lukt niet om een nieuw voorzittersduo te vinden. Er hebben zich alleen geschikte mannelijke kandidaten gemeld, terwijl de statuten van Volt voorschrijven dat een van de twee covoorzitters een vrouw moet zijn. -
Minister weigert klaphamerverbod, geeft geen gehoor aan ouders overleden Bram (12)
Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid geeft geen gehoor aan de oproep van de ouders van Bram (12) uit Haaksbergen. Zij vindt een een landelijk verbod op klaphamers niet nodig. Gemeenten moeten dit zelf regelen, zegt zij. De VVD-fractie in de Tweede Kamer pleitte voor een landelijk verbod.
-
Met video15
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
-
-
Nederlandse landbouw behaalt (door gestegen prijzen) dik exportrecord
De Nederlandse landbouw staat onder druk. Toch werd er in 2022 weer een exportrecord geboekt. Er werd voor 122,3 miljard euro aan landbouwgoederen uitgevoerd - een stijging van 17 procent ten opzichte van 2021. Dat kwam met name door hogere prijzen, melden Wageningen University en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Landbouw. -
Perin-Gopie wordt lijsttrekker Volt in Eerste Kamer, partij doet mee aan Statenverkiezingen in acht provincies
Gaby Perin-Gopie is door de leden van Volt verkozen tot lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen. Tijdens het congres van de partij vandaag in Utrecht kreeg zij van de elf kandidaten de meeste steun.