Volledig scherm
Oppositiepartijen in de Tweede Kamer vangen bot. De Belastingdienst wordt geen 'groot project'. © ANP

Fiscus niet onder verscherpt parlementair toezicht

Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie blokkeren een voorstel van de voltallige oppositie om de Belastingdienst onder verscherpt toezicht van de Tweede Kamer te plaatsen. Wel moet staatssecretaris Menno Snel van Financiën voortaan drie keer per jaar rapporteren over de aanpak van de problemen bij de fiscus.

In een debat over hoe het parlement beter geïnformeerd kan worden dan in de afgelopen tien jaar is gebeurd, ving de verenigde oppositie donderdagmiddag bot. Snel erkende vorige week dat de Kamer ‘systematisch en niet diepgaand genoeg’ op de hoogte is gesteld van de problemen bij de fiscus. Anders dan de coalitiepartijen, wil de oppositie daarom dat van de Belastingdienst een zogeheten ‘groot project’ wordt gemaakt, waarbij de Tweede Kamer rapportages afdwingt.

De vier regeringsfracties vinden dat voorstel echter te ver gaan: zij zeggen te willen voorkomen dat het parlement aan het stuur van de Belastingdienst komt te zitten. Zij vrezen tegelijkertijd dat de Kamer bij zo’n ‘groot project’ onder de informatie bedolven blijft worden, terwijl het parlement juist niet naar meer, maar naar betere informatie snakt.

Omtzigt

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt kwam tijdens het debat onder vuur te liggen, omdat hij in 2016 nog zelf een voorstel deed om van de reorganisatie bij de Belastingdienst een ‘groot project’ te maken. Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten is de ‘draai’’ van Omtzigt ‘ongeloofwaardig’: zij stelt dat Omtzigt geen ruimte krijgt van andere regeringspartijen. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer meent dat de CDA’er ‘wel blaft, maar nooit heeft gebeten’ en nu zijn ‘terugtocht probeert te versluieren’.

Omtzigt zegt dat het nooit zijn bedoeling is geweest om de gehele Belastingdienst onder het parlementaire vergrootglas te leggen. Hij vindt dat de rapportages zich moeten toespitsen op drie knelpunten: ict, werving en selectie van personeel en managementinformatie. Volgens hem kan die informatieverstrekking prima worden verkregen zonder er een ‘groot project’ van te maken.

Omtzigt wierp verre van zich dat hij door zijn overstap van de oppositie naar coalitie genoegen zou nemen met minder informatie. ,,Ik heb de afgelopen tijd meer Kamervragen gesteld dan u allemaal bij elkaar'', beet hij de oppositiepartijen toe.