Flexmigrant of medisch student kan eigen risico afkopen
Medische studenten of buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland verblijven, kunnen bij sommige zorgverzekeraars via een slimme constructie hun eigen risico afkopen. Zo hebben alleen deze verzekerden relatief weinig zorgkosten en de verzekeraar haalt erg goedkope klanten binnen. Zorgwaakhond NZa is hier niet blij mee.
Delen per e-mail
Dit zijn onwenselijke praktijken
Als je medisch student of flexmigrant (bijvoorbeeld seizoenswerker) bent, kun je bij enkele zorgverzekeraars collectief een aanvullende verzekering afsluiten waarmee het eigen risico feitelijk verdwijnt. In ruil voor een premie vergoedt de verzekeraar - mocht je iets krijgen wat normaal onder het eigen risico valt - die kosten.
De verzekeringspremie valt via deze constructie nooit zo hoog uit als het verplichte eigen risico van 385 euro, dus mensen die uitermate veel zorg gebruiken zijn dan veel goedkoper uit. Verzekeraars dekken namelijk zelfs het maximale vrijwillige eigen risico (885 euro) helemaal af.
Zorgwaakhond NZa noemt het aanbieden van zulke deals ‘onwenselijk’. Zo wordt het verbod op premiedifferentiatie (geen premieverschillen op basis van leeftijd, achtergrond, gezondheidsrisico‘s) ‘omzeild’ en kan de zorgverzekeraar selectief zijn met het accepteren van verzekerden.
Handhaving niet mogelijk
Een woordvoerster laat weten dat de NZa zorgverzekeraars als toezichthouder kan wijzen op de ongewenstheid van deze diensten, maar dat handhaving niet mogelijk is. Het herverzekeren van het eigen risico is namelijk geen onderdeel van de zorgverzekeringswet. Het is gewoon een verzekering.
De bekritiseerde verzekeringen zijn niet makkelijk te vinden online en vergelijkingswebsites als Independer en ZorgKiezer laten desgevraagd weten dat zij zulke deals ook helemaal niet verkopen.
Voor zover de NZa weet, bieden in 2019 twee zorgverzekeraars het afkopen van het eigen risico aan. Een derde verzekeraar zou de dienst ook via een andere partij leveren, heeft de waakhond gehoord. De zegsvrouw weigert namen te noemen, maar na een rondje door zorgverzekeringsland komen al snel VvAA (voor (para)medische studenten) en HollandZorg (voor flexmigranten) bovendrijven.
Specifieke groep
VvAA compenseert maximaal 885 euro eigen risico voor deze specifieke groep studenten. Louter zij betalen via de aanvullende Zorgeloos-verzekering 19 euro minder premie per maand dan normaal en de verzekering van het eigen risico kost 20,40 euro per maand. Per saldo hebben deze studenten dus geen eigen risico - mochten ze zorg gebruiken waarbij het eigen risico telt - voor 1,40 euro per maand.
In een reactie laat VvAA weten slechts ‘labelpartner’ te zijn en dat verzekeraar ONVZ het risico draagt en uitvoerder is. VvAA is vooralsnog niet zelf benaderd met het standpunt van de NZa. ,,VvAA maakt zich al jaren hard voor het behoud van de vrije artsenkeuze en wil deze toegankelijk houden met een reële prijsstelling voor de (para)medische studenten", pareert de organisatie de kritiek van de waakhond.
HollandZorg, een merk van de verzekeraar Eno (de nieuwe naam voor Salland), biedt met No Risk I een collectieve aanvullende verzekering voor seizoensarbeiders aan die eveneens het eigen risico afdekt. De verzekerde profiteert ook hier van een lagere zorgpremie, door een maximaal vrijwillig eigen risico. No Risk I kan via de werkgever worden afgesloten en tarieven zijn alleen beschikbaar op aanvraag.
Gelijk speelveld
Eno stelt: ,,Wij kennen de opvatting van de NZa. Sterker nog, wij hebben zelf actief het gesprek met de NZa hierover gezocht. Voorwaarde voor het stoppen met herverzekering van het vrijwillig eigen risico bij de groep seizoenarbeiders is voor ons dat er sprake is van een gelijk speelveld. Dit is belangrijk voor onze positie in deze markt, maar evenzeer in het belang van helderheid voor onze verzekerden.”
Minister Bruins (Medische zorg) noemt het, net als de NZA, erg onwenselijk dat verzekeraars, na een eerdere waarschuwing in 2016, nu toch weer een verzekering van het eigen risico aanbieden. De minister heeft meteen met de zorgverzekeraars het gesprek geopend om hen hier op aan te spreken.
Wij kennen de opvatting van de NZa. Sterker nog, wij hebben zelf actief het gesprek met de NZa hierover gezocht
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
Prinsjesdag
Zoveel zal de zorgpremie volgens het kabinet stijgen
De zorgpremie gaat volgend jaar licht omhoog, met zo’n drie euro per maand. Op jaarbasis gaat een basisverzekering bijna vier tientjes extra kosten. Dat wordt met Prinsjesdag bekendgemaakt, melden Haagse bronnen. -
PREMIUMMobiliteitsalliantie
Drie miljard nodig voor weg en ov: ‘Na corona keren velen terug op de weg, in de trein en de bus’
Minimaal 3 miljard euro per jaar erbij voor het wegennet, beter openbaar vervoer, grote vervoershubs, maar ook voor verkeersveiligheid en de invoering van betalen naar gebruik. Voor het eerst leggen Nederlands belangrijkste vervoerspartijen gezamenlijk hun eisen voor een nieuw kabinet op tafel. -
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind.
-
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUM
Terrorist of niet? Nederland worstelt met nasleep Syrische burgeroorlog
Nederland blijft worstelen met de vervolging van ex-leden van de Syrische strijdgroep Ahrar-Al Sham. Voor de een werd recent vrijspraak gevraagd, terwijl twee anderen een dag later juist een lange celstraf kregen opgelegd. Ook de politiek weet niet goed wat ze er mee aan moet. -
Opinie
Geestelijke gezondheid belangrijkste bij leerling
Momenteel voert Amsterdam UMC een onderzoek uit onder meer dan duizend leerlingen. Voorlopige resultaten laten zien dat maar liefst 98 procent van hen sociaal-emotionele vaardigheden belangrijk vindt voor zijn of haar toekomst. 90 procent van de leerlingen vindt dat er op school meer aandacht moet worden besteed aan het aanleren van sociaal-emotionele vaardigheden.